O ubrzanju izgradnje autoceste na Koridoru Vc

Dogovoreno je osnivanje međuresorne radne grupe koja će rješavati tehnička pitanja, a činit će je predstavnici federalnih ministarstava i javnih poduzeća u Federaciji BiH uključenih u projekt izgradnje autoceste, te vanjskih saradnika - stručnjaka za pojedine oblasti.

4

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Milićević, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić i v.d. direktor Autocesta Elmedin Voloder razgovarali su s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicijske banke (EIB) o mogućnostima ubrzanja svih aktivnosti s ciljem brže izgradnje autoceste na Koridoru Vc.

Riječ je o aktivnostima u cijelom lancu realizacije ovog projekta: od inicijativa za rješevanje finansiranja, preko izdavanja okolinskih dozvola, do evaulacije ponuda izvođača radova i njihovog konačnog izbora u procesu javnih nabavki.

Uzimajući u obzir da postoji puno faktora koji mogu uticati i usporiti realizaciju pojedinih dionica, od zahtjeva lokalnih zajednica, dužine trajanja administrativnih procedura i trajanja postupaka javnih nabavki, ocijenjeno je da postoji spremnost svih aktera kako bi procedure bile pojednostavljene i međuresorna saradnja intenzivirana.

S tim ciljem, dogovoreno je osnivanje međuresorne radne grupe koja će rješavati tehnička pitanja, a činit će je predstavnici federalnih ministarstava i javnih poduzeća u Federaciji BiH uključenih u projekt izgradnje autoceste, te vanjskih saradnika – stručnjaka za pojedine oblasti. Zadatak ove grupe je da, kroz koordinirano djelovanje i blagovremenu razmjenu informacija, radi bržeg prevazilaženja postojećih problema u realizaciji ali, što je i bitnije, ukazuje na predstojeće aktivnosti s ciljem ubrzavanja rješavanja budućih eventualnih prepreka.

Susret  prethodi je narednom, koji će veleposlanik Evropske unije organizirati na visokom nivou krajem slijedećeg mjeseca, kako bi bio omogućen napredak u svim segmentima realizacije projekta izgradnje autoceste.

Svi sučesnici su d susret ocijenili vrlo korisnim i izrazili nadu da će izgradnja ovog, kako je istaknuto, najbitnijeg projekta za Bosnu i Hercegovinu, koji se finansira međunarodnim kreditma, uz podršku EU i komercijalnim zajmovima, znatno dobiti na tempu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here