Coca-Colin projekat Od izvora do mora okupio speleologe i druge entuzijaste u akciji čišćenja kod Tomislavgrada

Coca-Cola u Bosni i Hercegovini kao društveno odgovorna kompanija i lider u primjeni postulata održivog poslovanja ima jasno postavljene ciljeve koji se odnose na smanjenje uticaja na okoliš.

84

Čišćenjem jame na području Grabovice, nedaleko od Vidikovca kod Tomislavgrada nastavljana je realizacija Coca-Colinog projekta Od izvora do mora. Ova akcija čišćenja okupila je 30 učesnika – članova Speleološkog društva Mijatovi Dvori i drugih entuzijasta i ekoloških aktivista iz Tomislavgrada, okupljenih oko zajedničke ideje – stvaranja zdravijeg i sigurnijeg okruženja za sve. Ujedno, ovo je prilika i da se kroz akciju utiče na svijest građana o odgovornom odlaganju otpada. Naime, u jami i neposredno uz jamu je prikupljena tona različitog otpada.

Akcija u Tomislavgradu je peta akcija čišćenja u okviru projekta koji je počeo 7. septembra akcijom prikupljanja ambalažnog otpada uz obale rijele Drine i kroz Višegrad, a nastavljen u Foči, Rudom i Bihaću. Zbog lošeg vremena odložena je akcija u Tuzli ali će se ona održati, 20. oktobra, dok će završni događaj i akcija u Sarajevu biti realizovani 29.oktobra.

Coca-Cola u Bosni i Hercegovini kao društveno odgovorna kompanija i lider u primjeni postulata održivog poslovanja ima jasno postavljene ciljeve koji se odnose na smanjenje uticaja na okoliš. Jedno od strateških opredjeljenja kompanije, ujedno i globalna inicijativa, je Svijet bez otpada, u sklopu koje je i projekat Od izvora do mora, koji u se Bosni i Hercegovini ove godine realizuje prvi put.

Coca-Colin projekat Od izvora do mora realizuje se u saradnji sa lokalnim NVO – Eko centar iz Višegrada i UG Ruke iz Sarajeva. Do sad su projekat partnerski podržali: Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog Kantona, Javna ustanova Vode Srpske, Agencija za vodno područje Jadranskog mora, Opština Višegrad, Grad Bihać, Grad Tuzla, Općina Tomislavgrad, Opština Rudo, Opština Foča.

Partneri projekta su i kompanije Ekopak i Euro Beta, koje su zadužene za organizaciju odvoza prikupljenog otpada. Pored partnerskih nevladinih organizacija i kompanija za odvojeno prikuplljanje i recikliranje otpada, partneri projekta su kompanije Konzum BiH i Mercator BiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here