Dodatna podrška EBRD-a i EU malim preduzećima u Bosni i Hercegovini

Kredit se odobrava u skladu sa Programom konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kroz koji mala i srednja preduzeća na lokalnom tržištu mogu pristupiti dobro strukturiranim finansijama, kao i podsticajnoj podršci u iznosu do 15 posto iznosa kredita, čineći svoja ulaganja pristupačnijima.

27

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) produžava kreditnu liniju sa UniCredit Bank a.d. Banja Luka u Bosni i Hercegovini u iznosu do pet miliona eura za poboljšanje pristupa finansijama za mala i srednja preduzeća (MSP).
Kredit se odobrava u skladu sa Programom konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kroz koji mala i srednja preduzeća na lokalnom tržištu mogu pristupiti dobro strukturiranim finansijama, kao i podsticajnoj podršci u iznosu do 15 posto iznosa kredita, čineći svoja ulaganja pristupačnijima.

Malim preduzećima koja učestvuju bit će ponuđena i tehnička pomoć u pripremi i provođenju njihovih ulaganja. Donacije i tehničku pomoć finansira Evropska unija (EU).
UniCredit Bank a.d. Banja Luka će plasirati kreditna sredstva malim i srednjim preduzećima u investicione svrhe, kako bi mogli unaprijediti svoje proizvodne pogone s ciljem usklađivanja sa standardima EU u oblastima kao što su zaštita okoliša, sigurnost radnika i kvaliteta proizvoda. Najmanje 60 posto kredita bit će usmjereno ka investicijama koje podržavaju zelenu tranziciju.

Finansiranje će povećati konkurentnost preduzeća na lokalnom tržištu i pružiti im veće mogućnosti za uspjeh na domaćem, regionalnom i međunarodnom tržištu.

UniCredit Bank a.d. Banja Luka je jedna od najvećih banaka u Republici Srpskoj. Banka ima 36 filijala koje pokrivaju gotovo sve veće gradove i ima 435 zaposlenih. Banka je partner EBRD -a od decembra 2014. godine Ovo je treća kreditna linija koju je EBRD pružila UniCredit banci u Bosni i Hercegovini u okviru programa.

Manuela Naessl, čelnica EBRD-a u Bosni i Hercegovini, rekla je: „Veliko nam je zadovoljstvo što smo danas potpisali ovaj ugovor o novoj kreditnoj liniji i podržali jačanje realne ekonomije u Bosni i Hercegovini zajedno s našim dugogodišnjim partnerom Unicredit Bank a.d. Banja Luka. Prevazilaženje pandemije Covid-19 podrazumijeva da preduzeća moraju ponovo početi ulagati, a ova kreditna linija će podržati lokalna mala i srednja preduzeća u ulaganju, te obnoviti ekonomiju i učiniti je jačom, otpornijom, zelenijom i konkurentnijom“.

Od početka rada u Bosni i Hercegovini 1996. godine, EBRD je uložila više od 2,7 milijardi eura u 190 projekata širom zemlje.

Gordan Pehar, predsjednik Uprave UniCredit Bank a.d. Banja Luka, povodom potpisivanja novog ugovora sa EBRD-om istakao je: “Veliko nam je zadovoljstvo što i na ovaj način potvrđujemo našu dugogodišnju saradnju sa EBRD-om koji nas je još jednom prepoznao kao strateškog partnera na lokalnom tržištu. Od početka naše saradnje, osigurali smo 37 miliona eura kroz različite povoljne kreditne linije za podršku našim klijentima i zajednici. Vjerujemo da će nam dodatnih pet miliona eura sredstava omogućiti da nastavimo pružati podršku domaćoj ekonomiji, te razvoju kompetencija i potencijala privrednih subjekata. Nastojimo biti u službi naših klijenata i zajednice, te uvijek činiti pravu stvar”.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here