Direktorica FIPA-e održala sastanak sa predstavnicima Privredne i industrijske komore Nirnberga

Dogovorena posjeta bavarskih privrednika Bosni i Hercegovini na proljeće 2022. godine

4

Direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija, Milica Marković razgovarala je s Christianom Hartmannom i Mannuelom Hertelom iz Odjela za međunarodnu saradnju Industrijske i privredne komore Nirnberga IHK.

Kao jedna od najvećih komora u Njemačkoj IHK Nirnberg ima više od 150.000 kompanija članica. Prema njihovim podacima, oko stotinu njihovih kompanija-članica rade sa Bosnom i Hercegovinom, od čega jedna kompanija ima samostalan proizvodni pogon u BiH, dva joint-venture projekta s bh. kompanijama, zatim 26 predstavništva ili kancelarija u BiH, a ostatak se odnosi na uvozne i izvozne aktivnosti.

Bosna i Hercegovina je posljednjih godina postala interesantna zemlja za njemačke investitore, koji daju važan impuls privrednom rastu i zapošljavanju u BiH.
Tokom sastanka razgovarano je o organizaciji posjete privrednika iz Bavarske Bosni i Hercegovini i drugim zemljama regiona u saradnji s Udruzenjem njemačke privrede u BiH AHK.

FIPA će kao jedan od partnera, pružiti sve informacije o mogućnostima ulaganja, investicijskim projektima i poslovnom ambijentu BiH za bavarske privrednike.
Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan mogu imati koristi od post-covid nearshoring trenda. Istraživanje provedeno među njemačkim kompanijama koje posluju u inostranstvu pokazalo je da je tokom pandemije 40 posto kompanija iskusilo probleme s lancima snadbijevanja, a 68 posto njih misli promijeniti svoje lance snabdijevanja, dok 47 posto već traži nove ili dodatne dobavljače.

Marković je također održala nekoliko sastanaka s njemačkim kompanijama na sajmu IT-Sa 2021, tokom kojih je predstavila rad softverskih kompanija iz BiH i potencijale IT i Business Process Outsourcing sektora.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here