Poremećaji u cijeni nafte lančano dovode do ostalih poskupljenja

Došlo je do tektonskog poremećaja cijene nafte brent, koja se sada na Londonskoj berzi prodaje po 83 dolara po barelu ili 727 dolara po toni, što je rekord u zadnje dvije godine.

22

Predsjednik Grupacije za promet nafte i naftnih derivata Privredne komore Republike Srpske Dragan Trišić izjavio je Srni da je znatan rast cijena nafte u Republici Srpskoj, kao i u okruženju, izazvao “tektonske poremećaje” u formiranju maloprodajnih cijena, te izrazio uvjerenje da će zbog toga doći do lančanih poskupljenja ostalih proizvoda i usluga.

“To su stvari na koje ne možemo uticati. Ono na šta možemo uticati jeste da probamo da kroz svoje distributivne mreže balansiramo i kompenzujemo taj šok i koliko-toliko omogućimo potrošačima da cijene budu prihvatljive u prodaji”, rekao je Trišić.

On je konstatovao da je došlo do tektonskog poremećaja cijene nafte brent, koja se sada na Londonskoj berzi prodaje po 83 dolara po barelu ili 727 dolara po toni, što je rekord u zadnje dvije godine.

Trišić smatra da će ova globalna kriza, kada je riječ o svim energentima, trajati oko šest mjeseci i da će u tom periodu biti nestabilno stanje na berzama energenata.

On je podsjetio da je naftna industrija glavni pokretač ne samo u transpsrtu, nego i u ostalim granama privrede.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here