Padaju cijene plemenitih metala

Nedavno zabilježeni gubici su bili višepostotni nakon što je najava iznenađujućeg rasta maloprodaje u SAD-u pojačala strahove od skore objave Fed-a o ograničavanju QE-a, što bi vjerovatno rezultovalo većim prinosima američkih obveznica, a što nije dobra vijest za plemenite metale

2

Unca zlata pala je gotovo dva posto, dok je cijena srebra pala najniže ove godine (ispod 22,5 dolara za uncu).

Svako ko je očekivao da će se kupci u situaciji rastuće inflacije zagrijati za plemenite metale, očigledno se preračunao.

Nedavno zabilježeni gubici su bili višepostotni nakon što je najava iznenađujućeg rasta maloprodaje u SAD-u pojačala strahove od skore objave Fed-a o ograničavanju QE-a, što bi vjerovatno rezultovalo većim prinosima američkih obveznica, a što nije dobra vijest za plemenite metale, prenosi SEEbiz.

Cijena unce zlata pala je gotovo tri posto na 1.744 dolara, a srebro je skliznulo najniže od novembra prošle godine. Paladijum je također imao veliki nedjeljni gubitak (šest posto).

Obrnutim smjerom krenule su cene nafte zbog problema sa snabdijevanjem (u SAD-u se očekuje da će dva uragana smanjiti proizvodnju za ukupno 26 miliona barela, budući da bušotine nisu radile nekoliko dana).

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here