Riječ urednice: Ni brige, ni pameti…

...ili zašto su samo privrednici razočarani što veliki njemački investitor ulaže u susjedstvo iako u BiH ima uspješan biznis..

84

Nije mene, dragi moji, u tolikoj mjeri zabrinula informacija da su nedležni u prvih šest mjeseci 2021. godine objavili 5,2 posto manje poziva/konkursa za sufinansiranje poduzetnika i privrede u BiH (podaci koje je objavio Briefing) u odnosu na prošlu godinu. Ni blizu koliko su, recimo, u institucijama bili zabrinuti hoće li ili neće stići dolari od Međunarodnog monetarnog fonda, namijenjeni uglavnom krpljenju budžetskih rupa (preciznije kratera).

Kažem nisam toliko zabrinuta, jer je realni sektor odavno naviknut da se sam snalazi u svim mogućim kriznim situacijama (manje-više uspješno). Rezultati izvoza prvih šest mjeseci ove godine kažu da je bh. privreda premašila rezultate iz vremena prije pandemije, a i na ostalim poljima se bilježi lagan, ali siguran rast.

No, ono što me zabrinjava pa ako hoćete i frustrira, jeste činjenica da donositelji odluka ne pokazuju nikakvu (pa ni verbalnu) opredjeljenost da urade nešto u interesu privrede (čitaj: u svom vlastitom interesu), kako bismo napravili onaj ključni reformski korak naprijed. Nema najave da ćemo tako skoro dobiti zakonska rješenja kojima će se omogućiti plaćanje PDV po uplaćenoj, a ne izdatoj fakturi, novi zakon o javnim nabavkama (odredbe starog svakodnevno osjećamo na svojoj koži,da ne kažem novčaniku), niti da će entiti tako skoro smanjiti porezna opterećenja na rad, a da ne pričamo o ukidanju nekih od 3.200 parafiskalnih nameta.

Možda ćete reći da su ovo stare, prežvakane priče. I jesu zapravo…Ali su okolnosti nove. Vapimo za novim investicijama, uveliko se najavljuje pomjeranje lanaca snabdijevanja sa Dalekog istoka prema Evropi (čitaj Zapadnom Balkanu), kriza je otvorila neka nova tržišta… Tačno je da su porasle cijene sirovina za većinu industrijskih grana, ali je isto tako tačno da tražnja raste još više (ko ne vjeruje neka provjeri sa bh. kompanijama iz metalskog sektora).

No, čini se da se tim trendovima na svjetskom tržištu u ovoj državi ne bavi niko od donositelja odluka. Jer da je tako, ozbiljno bi se pristupilo donošenju zakona i stvaranju klime u kojoj će strani investitori birati Bosnu i Hercegovinu kao top investicijsku destinaciju.

Pravo pitanje je znaju li donositelji odluka uopće za ove trendove? Nisam sigurna. Jer da znaju možda ne bi privrednici bili jedini koje je porazila vijest da iako ima uspješnu investiciju u BiH, jedan veliki njemački investitor se ipak odlučio da novi pogon otvori u našem susjedstvu.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here