REKONSTRUKCIJA PUTA NEUM – STOLAC UKLJUČENA U PROJEKAT MODERNIZACIJA PUTEVA U FBiH

Ugovor za modernizaciju puteva u Federaciji BiH, vrijedan 50 miliona eura, odnosi se na izgradnju novih dionica puteva i traka za spora vozila, obnovu asfaltnog sloja, eliminiranje crnih tačaka i saniranje tunela i mostova

38

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog amandmana broj 1 na Ugovor o finansiranju zaključen između Evropske investicione banke i Bosne i Hercegovine 2016. godine u Sarajevu i Luksemburgu – Modernizacija puteva Federacije BiH.

Ugovor za modernizaciju puteva u Federaciji BiH, vrijedan 50 miliona eura, odnosi se na izgradnju novih dionica puteva i traka za spora vozila, obnovu asfaltnog sloja, eliminiranje crnih tačaka i saniranje tunela i mostova, uključujući i tunel Crnaja, sa ciljem poboljšanja sigurnosti saobraćaja na putevima na 35 dionica u FBiH u ukupnoj dužini od 290 kilometara.

Amandmanom se predlaže produženje roka za korištenje sredstava zajma do 23. februara 2023. godine, dok se rok za završetak radova produžava do 30. novembra 2022. godine. Do sada je povučeno više od 85 posto sredstava.

Istovremeno se projekat u manjoj mjeri restrukturira, i to uvođenjem  i finansiranjem rekonstrukcije puta Neum –Stolac (Vidovo polje) u dužini oko 1,3 kilometra, a zbog nemogućnosti rješavanja imovinskih pitanja isključuju se određeni potprojekti Bosanski Petrovac – Drvar, izgradnja trake za spora vozila i granica RH / (Izačić) – Bihać, kružna raskrsnica Kamenica.

Prijedlog amandmana bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here