Svjetske berze na nizbrdici na početku sedmice

Globalni ekonomski rast počinje da pokazuje znake zamora, jer se mnoge zemlje, posebno u Aziji, bore sa obuzdavanjem vrlo zarazne delta varijante korona virusa, a neke su primorane i na uvođenje izvjesnih oblika zatvaranja.

7
Berza

Akcije na azijskim tržištima kapitala, ali i u drugim dijelovima svijeta, posrnule su danas, spustivši se na jednosedmični minimum, dok je na valutnim berzama japanski jen, tradicionalno siguno utočište investitora, skočio prema dolaru usljed pojačanog straha od širenja delta varijante kovida i rastuće inflacije.

U Evropi, terminski indeks Eurostoks 50 pao je za 0,7 posto, njemački indeks fjučersa DAKS je oslabio za 0,6, a londonski FTSE fjučersi su potonuli za 0,8 procenata, izvještava Reuters.

U Aziji se indeks tokijske berze Nikei stropoštao za 1,3 posto, australijski S&P/ASX 200 je izgubio 0,7 posto vrijednosti, južnokorejski KOSPI je pao za skoro 1,0 procenat, a hongkoški Hang Seng za 1,59 posto.

Kineske akcije su bilježile mješovito kretanje, pri čemu je indeks najlikvidnijih akcija zaključen u malom plusu nakon gubitaka registrovanih tokom dana. Najširi indeks azijsko-pacifičkih dionica MSCI, bez japanskih, opao je za 1,3 posto, najviše na dnevnom nivou od 8. jula, i iznosi 677,45 poena, na najniži nivo od 12. jula.

Globalni ekonomski rast počinje da pokazuje znake zamora, jer se mnoge zemlje, posebno u Aziji, bore sa obuzdavanjem vrlo zarazne delta varijante korona virusa, a neke su primorane i na uvođenje izvjesnih oblika zatvaranja. Bauk rastuće inflacije, kojeg se tržište već dugo pribojava, takođe muči investitore.

Ekonomisti iz Bank of America smanjili su prognozu ekonomskog rasta SAD-a na 6,5 posto za ovu godinu sa ranije predviđenih 7,0 procenata, ali su zadržali projekciju za iduću godinu na 5,5 posto. Aktivnost na valutnim berzama je danas prigušena. Dolar je blago ojačao prema korpi rivalskih valuta na 92,734 poena.

U odnosu na japanski jen, dolar je pao za 0,1 procenat na 109,93 jena, približivši se nedavnom jednomjesečnom minimumu od 109,52 jena za dolar. Euro je uglavnom mirovao na nivou od 1,1801 američkih dolara. Što tiče cijene zlata, ona je neznatno oslabila i iznosi 1.809,1 dolara za uncu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here