Samsung očekuje veću dobit zahvaljujući nestašici čipova

Snažna potražnja za memorijskim čipovima nadoknadila je slabije prihode od prodaje uređaja zbog nestašice dijelova

29
Samsung mrežna oprema

Južnokorejski tehnološki div Samsung Electronics najavio je  da u drugom tromjesečju očekuje 53 posto veću dobit zahvaljujući globalnoj nestašici čipova.

Operativna dobit trebala bi u razdoblju od aprila do juna iznositi 12.500 milijardi wona (11 milijardi dolara), procijenio je najveći proizvođač memorijskih čipova i pametnih telefona u svijetu.

Snažna potražnja za memorijskim čipovima nadoknadila je slabije prihode od prodaje uređaja zbog nestašice dijelova, objašnjavaju.

Prije godinu dana, u prvih nekoliko mjeseci pandemije koronavirusa, Samsung je bilježio pad prodaje telefona i televizora, podsjeća BBC, da bi potom potražnja naglo porasla nakon uvođenja mjera zatvaranja i “selidbe” ljudi širom svijeta na mrežu.

Proizvođači čipova jedva drže korak s potražnjom i proteklih su mjeseci imali puno više manevarskog prostora za podizanje cijena, s obzirom na neviđenu krizu u nabavnim lancima.

“Globalni IT sektor bilježi ozbiljnu neravnotežu ponude i potražnje za čipovima”, rekao je dioničarima  čelnik Samsunga, jedan od dvojice izvršnih direktora i šef odjela za mobilne uređaje Koh Dong-jin.

Nestašica čipova teško je pogodila proizvođače elektroničkih uređaja, ali i automobila, pa su mnogi od njih, uključujući Ford, General Motors, Volkswagen i Jaguar Land Rover, bili prisiljeni obustaviti proizvodnju proteklih mjeseci.

Američki predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Evropske komisije Margrethe Vestager predstavili su u međuvremenu plan o povećanju proizvodnje čipova u Evropi i SAD-u.

Evropska unija želi udvostručiti udio u globalnom tržištu čipova, na 20 posto, i najavila je 140 milijardi eura ulaganja u iduće dvije do tri godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here