Trava u raljama nadležnosti

(...ili kako su javna preduzeća (uz časne izuzetke) redovni gubitaši, loši pružatelji usluga, sa lošim i nekvalitetnim menadžmentom, mislim da je krajnje vrijeme da se barem dio posla koji rade povjeri privatnim preduzećima.)

44
Delić

Nedavno sam, dragi moji, od pojedinih predstavnika vlasti ovdašnjih čula zanimljivu ideju. Ideja je da se promijeni kantonalni zakon o šumama i da se upravljanje i korištenje šuma (našeg, nedvojbeno, najvrijednijeg resursa) ponudi privatnicima. U biti, ideja i ne mora biti loša. Uz uvjet da kantonalne institucije jasno propišu kriterije za upravljanje i korištenje i da strogo nadziru njihovo provođenje.

Zapravo me je ta ideja, dragi moji, potaknula na razmišljanje o tome šta bi se sve (a što je sada u nadležnosti državnog upravljanja) moglo prepustiti privatnim kompanijama (uz ranije pomenute uslove). Evo, iole pažljiviji posjetitelj Sarajeva primjetit će da ovoga proljeća i ljeta glavni grad države pretendira da se pretvori u kvalitetnu džunglu. Zelene površine su nepokošene, smeće razbacano, a u pojedinim dijelovima grada prijeti najezda gmizavaca i glodavaca. I dok zvaničnici, kao i obično, gube vrijeme na međusobne optužbe i utvrđivanje čija je odgovornost što je grad zarastao u travu i zatrpan smećem, građani trpe i plaćaju…

Pa, gospodo draga, ako ne može JKP Rad Sarajevo stići da pokosi sve zelene površine, dajte taj posao privatnicima – opet napominjem, uz jasno precizirane kriterije i strogi nadzor. Je li vam palo na pamet da tražite od JKP Rad da ponudi nezaposlenima i studentima da za pristojnu dnevnicu kose, čiste i uređuju zelene površine? Da li je iko razmišljao da se konačno primjeni odredba iz Zakona o prekršajima FBiH o radu za opće dobro na slobodi – pa da se u presudama za prekršaje uz (najčešće) novčane kazne izrekne i ova odgojna mjera, odreže 100, 200 ili koliko već sati rada za opće dobro i uputi ih se na npr. čišćenje parkova?

Kako su javna preduzeća (uz časne izuzetke) redovni gubitaši, loši pružatelji usluga, sa lošim i nekvalitetnim menadžmentom, mislim da je krajnje vrijeme da se barem dio posla koji rade povjeri privatnim preduzećima. Za početak privatna preduzeća MORAJU plaćati poreze i doprinose za razliku od javnih, a i puno je lakše zamijeniti jedno privatno preduzeće drugim ako niste zadovoljni njegovim radom. U privatnim kompanijama se, najčešće zna, ko kosi, a ko vodu nosi.

Probajte, teško da stanje može biti gore od postojećeg…

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here