Studija upozorava na pretjerani unos crvenog mesa

Povećan rizik za aterosklerozu.

10

Podaci britanskih naučnika povezuju prečestu konzumaciju crvenog mesa s reduciranjem funkcije srca i povećanjem rizika za aterosklerozu. Istraživači s Queen Mary University u Londonu naglašavaju kako je povećanje udjela ribe u prehrani imalo suprotan učinak – zabilježeno je poboljšanje funkcije srca i povećanje elastičnosti krvnih žila. Njihovi nalazi su rezultat uporedne analize podataka o prehrani i snimki kardiovaskularnog sistema dobivenih uređajem za magnetsku rezonancu. Sveukupno je učestvovalo 19.400 ispitanika, a pokazalo se i kako faktori poput pretilosti, hipertenzije te povišene koncentracije tzv. lošeg (LDL) holesterola i šećera u krvi, ne mogu samostalno i u potpunosti objasniti razlike u pogledu stanja kardiovaskularnog sistema. Ključnima su se pokazale prehrambene navike učesnika istraživanja, posebno u fazi u kojoj još nije bilo nužno liječenje.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here