SAD oporezuje kriptovalute?

Prijedlog administracije Joe Bidena za ulov izbjegavanja plaćanja poreza širi se i na svijet kriptovaluta, za koji kažu da već sad predstavlja značajan problem, jer olakšava izvršavanje ilegalnih aktivnosti. Pripremila: Žana Marić

64

Nedugo nakon jednog od najvećih padova vrijednosti na tržištu kriptovaluta Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država najavilo je kako će zahtijevati da se svaki prenos digitalne imovine u vrijednosti od 10.000 dolara ili više prijavi Poreznoj upravi (IRS-u).

“Iako je udio poslovnih transakcija koje uključuju kriptovalutu i dalje mali, novi zahtjev za izvještavanjem nužan je kako bi se odvratile kompanije od skrivanja takvih transakcija od Porezne uprave u budućnosti. Kriptovaluta već predstavlja značajan problem koji olakšava izvršavanje ilegalnih aktivnosti, uključujući utaju poreza. Zbog toga predsjednikov prijedlog uključuje dodatne resurse za IRS za rješavanje rasta kriptoaseta. U kontekstu novog režima izvještavanja o finansijskim računima, kriptovalute i računi za zamjenu kriptoaseta i računi platnih usluga koji prihvataju kriptovalute bili bi pokriveni. Dalje, kao i kod gotovinskih transakcija, izvještavat će se i o kompanijama koje dobivaju kriptoasete sa fer tržišnom vrijednošću većom od 10.000 dolara ”, saopćilo je Ministarstvo finansija.

Očekivan potez

Bitcoin je preokrenuo kurs nedugo nakon objave Ministarstva finansija i posljednji put viđen je za 1,6 posto prema Coin Metrics. Prije toga je porastao više od devet posto.

Sve veći broj analitičara Wall Streeta upozorava da bi Ministarstvo finansija i Američka komisija za reguliranje i trgovinu vrijednosnim papirima (SEC) uskoro mogli imati aktivniju ulogu u regulaciji kriptovaluta.

Ovakav prijedlog je rezultat American Families Plan-a predsjednika Joe Bidena, čija je ideja povećavanje poreza ljudima koji imaju velike godišnje zarade i preusmjeravanje tog novca na zdravstvo, školstvo, brigu o djeci, obrazovanje…Cilj Bidenove administracije je borba protiv utaje poreza i promocija boljeg poštivanja zakona. Među prijedlozima koje dužnosnici razmatraju pojačano je finansiranje IRS-a i tehnologija te strožije kazne za one koji izbjegavaju svoje obaveze.

Prema procjenama Ministarstva, razlika između poreza koji se duguju američkoj vladi i stvarno plaćenih iznosila je gotovo 600 milijardi dolara u 2019. godini. Predložena ažuriranja trgovanja kriptovalutama mogla bi prikupiti dodatnih 700 milijardi dolara poreznih prihoda tokom sljedećih 10 godina, a u deceniji iza mogla bi donijeti čak 1,6 biliona američkih dolara.

Stručnjaci navode da je ovakav potez očekivan i veoma koristan, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da je u ovoj godini tržište kriptovaluta dostiglo vrijednost od nešto manje od dva triliona dolara, što predstavlja skok od nevjerovatnih 120 posto. Ovakav potez Ministarstvo pravda i sve češćim i masovnim mahinacijama u koje su uključene kriptovalute, posebno kada se govori o pranju novca i izbjegavanju plaćanja poreza.

Porezne vlasti i finansijski regulatori mogu se bojati „remetilačkog“ potencijala kriptovaluta, ne samo zato što takve valute prkose tradicionalnoj fiskalnoj i monetarnoj politici. Tehnološke promjene stvorile su niz problema vladama širom svijeta.

Oni navode da je nedovoljna kontrola jedan od glavnih razloga za nagle skokove u predhodnom periodu i da bi oporezivanje najvećih i najpopularnijih valuta dovelo do normalizacije i stabilizacije tržšta, praveći tako jedno od najvećih tržišta pogodnim za mnogo sigurnije ulaganje.

Regulatorni rizici

Drugi navode da je ovo pokušaj američke administracije da dobije potpunu kontrolu nad ovim tržištem, što i oni sami dobrim dijelom potrvrđuju tako što kriptovalute vide kao budućnost i potpuno novi pravac u privredi i novi način poslovanja. Povećana regulacija vjerovatno će uznemiriti neke ulagače u kriptovalute, koji su vidjeli kako vrijednost bitcoina tokom posljednjih mjesec dana klizi za oko 25 posto.

Sa dugogodišnjim stručnjakom za kriptovalute Garyjem Genslerom na čelu Američke komisije za reguliranje i trgovinu vrijednosnim papirima (SEC), iz investicijske banke Raymond James Finacial smatraju da je samo pitanje vremena kada će Kongres Agenciji dodijeliti širu nadležnost.

Gensler je zakonodavcima rekao da će dopuštanje SEC-u da regulira razmjenu kriptovaluta pomoći u osiguranju zaštite ulagača i sprečavanju manipulacije tržištem.

„Predsjedavajući Gensler smatra se potencijalnim saveznikom za kriptovalute kao bivši profesor na tu temu, međutim, ove će izjave vjerovatno ponovo pokrenuti rasprave u vezi s regulatornim rizikom za kriptovalute i berze ”, napisao je analitičar Raymonda Jamesa Ed Mills.

Dodao je da bi to moglo dovesti do naslovnog rizika, ali da srednjoročno i dugoročno, regulacija bi dodala daljnji legitimitet klasi imovine i mogla bi pružiti regulatorni iskorak oko postojećih berzi kriptovaluta.

Iako bi učestvovanje Ministarstva finansija i SEC-a u konačnici moglo donijeti koristi za ulagače u kriptovalute, sve kratkoročne regulatorne prepreke vjerovatno će predstavljati još jednu smetnju za ulagače u Bitcoin, Dogecoin i slično.

Ovo su potvrdili i u kompaniji za investiciono savjetovanje Miller Tabak, kada je kompanija rekla klijentima da “tržišta kriptovaluta ne uzimaju u obzir pravni rizik”.

“Potvrda Garyja Genslera za predsjednika SEC-a i nestabilnost kriptovaluta nakon glasina o strožijoj regulativi, ističu regulatorne rizike sa kojima se suočava ova industrija. Razlika u regulatornom riziku i napretku kao sredstvu plaćanja postavlja važno pitanje: jesu li nedavni uspjesi drugih valuta dobre vijesti o njima ili se oni oslanjaju na pozitivne osjećaje povezane s Bitcoinima“, napisao je strateški ekonomist Paul Shea.

Demokrati i republikanci postavili su regulaciju kriptovaluta glavnim prioritetom 2021. godine, jer je pad cijena Bitcoina i druge digitalne imovine prošle godine izazvao zabrinutost zbog tržišne manipulacije i neinformiranih maloprodajnih ulaganja.

Oporezivanje kriptovaluta u svijetu

Kada je u pitanju Evropska unija, odluka o oporezivanju kriptivaluta prepuštena je zemljama članicama. Tako Portugal ima najatraktivnijih politika poreza na Bitcoin u EU. Portugalska porezna uprava (PTA) 2016. godine odlučila je da će sve kripto transakcije biti oslobođene kapitalne dobiti i poreza na dohodak.

U Njemačkoj se Bitcoin od 2013. godine smatra vrstom privatnog novca. Porez na kapitalnu dobit od 25 posto, se naplaćuje samo ako se dobit od Bitcoina stekne u roku od jedne godine nakon primitka Bitcoina. U Poljskoj ne samo da se plaća 19 posto poreza na kapitalnu dobit, već i dodatnih četiri posto „poreza na solidarnost” ako je kripto prihod veći od milion.

U Japanu je Bitcoin službeno priznat kao način plaćanja. Prodaja Bitcoina izuzeta je od poreza na potrošnju od 1. jula 2017. godine. Virtualne valute tretiraju se kao vrijednosti slične imovini koje se mogu koristiti za plaćanje i mogu se digitalno prenositi. Stoga se u Japanu dobit ostvarena trgovanjem Bitcoinima smatra poslovnim prihodom i prema tome se tretira u svrhu poreza na dohodak i kapitalnu dobit.

Bitcoin transakcije u Australiji u lične svrhe izuzete su od oporezivanja, ukoliko ispunjavaju dva uslova: Bitcoin se koristio kao plaćanje robe i usluga za ličnu upotrebu i vrijednost transakcije niža je od 10.000 australijskih dolara.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here