Biden širi crnu listu kineskih kompanija s navodnim vojnim vezama

Nova mjera nadograđuje se na nalog koji je izdao Bidenov prethodnik na dužnosti Donald Trump u novembru stavljajući na crnu listu više od 50 kineskih kompanija s navodnim vezama s vojskom.

20
Trgovinski rat

Američki predsjednik Joe Biden pojačao je restrikcije protiv kineskih kompanija koje navodno imaju veze s kineskom vojskom te je potpisao odluku kojom se Amerikancima brani da od 2. augusta kupuju ili prodaju vrijednosne papire 59 kineskih kompanija.
Kineska vlada protestovala je protiv ovoga poteza još i prije nego li je objavljen.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je da SAD ignorira činjenice i da treba “ispraviti pogreške” i “prestati štetiti globalnom finansijskom tržištu i interesima ulagača”.

Nova mjera nadograđuje se na nalog koji je izdao Bidenov prethodnik na dužnosti Donald Trump u novembru stavljajući na crnu listu više od 50 kineskih kompanija s navodnim vezama s vojskom.

Bidenov nalog sada obuhvata kompanije koje SAD optužuje da koriste tehnologiju nadzora koja omogućava kršenje ljudskih prava. U odluci se navodi kako SAD brani američka ulaganja u kineske kompanije koje “potkopavaju sigurnost i demokratske vrijednosti Sjedinjenih Država i njihovih saveznika”.

Bijela kuća dodaje da će lista biti i nadopunjena bude li potrebno.

Za listu spornih kineskih kompanija neće više biti zaduženo ministarstvo odbrane, kao u doba Trumpa, nego će za to biti zaduženo ministarstvo finansija.

Mnoge od izlistanih kompanija već su bile pogođene prethodnom zabranom, koja je obuhvatila i proizvođača mobitela i internetske opreme Huaweija i treću najveću kinesku naftnu kompaniju CNOOC.

Trumpov se nalog, međutim, pokazao ranjivim pa je tako kineski proizvođač smartfona Xiaomi dobio nalog suda u Washingtonu da bude skinut s liste. Također nije ni na Bidenovoj novoj listi.

Trgovinski sukob Kine i SAD eskalirao je u doba Trumpa. Njegova administracija poduzela je korake protiv raznih kineskih kompanija.Biden je najavio reviziju politike prema Kini kada je u januaru preuzeo dužnost, no jasno je dao na znanje da namjerava nastaviti s čvrstim stajalištem prema Pekingu.

Na Bidenovoj su listi i kineski telekomunikacijski divovi kao China Mobile i China Unicom, a na njoj su i avio kompanije Avic i China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC). Na listi je i Hangzhou Hikvision, proizvođač video tehnologije nadzora.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here