Naslovnica Vijesti BiH Očuvana likvidnost 176 privrednih subjekata

Očuvana likvidnost 176 privrednih subjekata

Pomoć od ukupno 10.000.000 KM dodijeljena je za 176 korisnika odabranih na osnovu javnog poziva, a sredstva su utrošena za isplatu minimalnih bruto plaća i tekuće troškove poslovanja korisnika finansijske pomoći.

29

Ovo federalno ministarstvo dodijelilo je ukupno odobrenih 13.000.000 KM korisnicima u željezničkom i sektoru javnog linijskog cestovnog prometa po raspisanom javnom pozivu i u skladu s Uredbom o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije covida-19, objavili su iz Vlade.

Kada je riječ o cestovnom javnom prometu, pomoć od ukupno 10.000.000 KM dodijeljena je za 176 korisnika odabranih na osnovu javnog poziva, a sredstva su utrošena za isplatu minimalnih bruto plaća i tekuće troškove poslovanja korisnika finansijske pomoći.

U izvještaju je navedeno kako je finansijska pomoć dodijeljena korisnicima u ovom sektoru pomogla očuvanju radnih mjesta i održanju likvidnosti privrednih subjekata.

Subvencija od 3.000.000 KM dodijeljena je JP Željeznice FBiH i namijenjena je isplati plaća isključivo do visine minimalno utvrđene u Federaciji BiH (uključujući doprinose i pripadajuće poreze), te za tekuće troškove poslovanja.

Uz danas usvojeno, Parlamentu FBiH će biti dostavljena i konačni izvještaji o pomoći koju su dodijelila federalna ministarstva energije, rudarstva i industrije, zatim poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te okoliša i turizma, a koja je Vlada FBiH već ranije usvojila.

Iz Budžeta FBiH je, po osnovu Uredbe o interventnim sredstvima za pomoć najugroženijim sektorima u okolnostima pandemije izdvojeno 90.000.000 KM

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here