NLB će isplatiti dividende u ratama

Predloženi iznos predstavlja najviše što trenutno dozvoljava Evropska centralna banka.

41
Dioničari Nove ljubljanske banke (NLB) odlučit će na skupštini sredinom juna o prijedlogu uprave i nadzornog odbora da banka ove godine isplati gotovo 25 miliona eura dividende.
Isplata će se vršiti u dvije rate, prva rata odmah nakon održavanja skupštine. Prijedlog Uprave NLB za sazivanje Glavne skupštine dioničara odobrio je Nadzorni odbor na sjednici u četvrtak. Očekuje se da će se Skupština održati 14. juna, uživo i putem interneta, izvještava RTV Slovenije.

Na dnevnom redu naći će se prijedlog za raspodjelu 24,8 miliona eura raspodjeljive dobiti dioničarima u dvije rate: prva rata u ukupnom iznosu od 12 miliona eura u lipnju i druga rata u ukupnom iznosu od 12,8 miliona eura nakon 30. septembra, ako ne bude u suprotnosti s propisima Banke Slovenije. Dividenda po dionici bi tako iznosila 1,24 eura bruto.

Predloženi iznos predstavlja najviše što trenutno dozvoljava Evropska centralna banka. U 2020. godini NLB grupa ostvarila je neto dobit od 269,7 miliona eura, čemu je značajno doprinijela akvizicija srpske Komercijalne banke sa pozitivnim uticajem negativnog goodwilla u iznosu od 137,9 miliona eura.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here