S&P 500 indeks probio granicu od 4.000 bodova

S&P 500 indeks Njujorške berze jučer je dostigao novi najviši nivo u historiji, rastom od 1,18 posto, na 4.019 bodova

22

S&P 500 indeks Njujorške berze jučer je dostigao novi najviši nivo u historiji, rastom od 1,18 posto, na 4.019 bodova.

U skraćenoj radnoj sedmici, s obzirom da se danas ne radi zbog Uskrsa, sva tri indeksa na Wall Streetu zabilježila su rast. Na sedmičnom niovu, S&P 500 ojačao je za 1,1 posto, Dow Jones za 0,25 posto, a Nasdaq za 2,6 posto.

Proboj S&P 500 indeksa prvi put u historiji iznad 4.000 bodova ponajviše se zahvaljuje snažnom rastu tehnološkog sektora. Naime, cijene dionica Microsofta, Amazona i Nvidie porasle su za više od dva posto, a Alphabeta, krovne kompanije Googlea, za više od tri posto.

“Optimistični smo u vezi ove godine. Smatramo da će poticajne mjere, Fedova popustljiva monetarna politika i otvaranje ekonomije zahvaljujući vakcinaciji stanovništva, pozitivno uticati na zarade kompanija”, kazaoje King Lip, strateg u kompaniji Baker Avenue Asset Management.

Podršku tržištima pružio je i plan investicijskih ulaganja u Sjedinjenim Američkim Državama u iznosu od oko dva biliona dolara, koji je predstavio predsjednik Joe Biden. Taj plan uključuje ulaganja u ceste, željeznice, čistu energiju, proizvodnju poluvodiča… No, nije sigurno da će svi ti prijedlozi proći u Kongresu, s obzirom da su republikanski zastupnici hladno reagirali.

Pozitivno na tržište utiču i podaci koji ukazuju na oporavak američke ekonomije od korona krize. Doduše, broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle sedmice neočekivano je porastao, no izvještaji pokazuju da je proizvodna aktivnost u martu snažno porasla.

I na evropskim berzama cijene dionica su jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je za 0,35 posto, na 6.737 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao za 0,66 posto, na rekordnih 15.107 bodova, a pariški CAC za 0,59 posto, na 6.102 boda.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here