Crna Gora cilja ekonomski rast od 10,5 posto

Programom ekonomskih reformi za period od 2021. do 2023. godine projektovana prosječna realna stopa rasta od 7,6 posto

67

Vlada Crne Gore usvojila je Program ekonomskih reformi kojim je za ovu godinu projektovan ekonomski rast od 10,5 posto.

Iz Vladine Službe za odnose sa javnošću saopšteno je da je projekcija makroekonomskih pokazatelja za period od 2021. do 2023. godine bazirana na pretpostavci djelimičnog oporavka privredne aktivnosti, povratka na pretkrizni nivo i daljeg ekonomskog rasta, “u skladu sa djelimičnim održanjem investicione aktivnosti i započinjanjem novog ciklusa, uz značajno visoki rast izvoza i privatne potrošnje”.

“Prosječna realna stopa ekonomskog rasta u periodu od 2021. do 2023. iznosit će 7,6 posto, pri čemu je za ovu godinu projektovan snažan oporavak od 10,5 posto, dok su za sljedeću i 2023. projektovane stope rasta od 6,5 i 5,8 posto, respektivno”, navodi se u saopštenju, uz napomenu da se osnovna pretpostavka scenarija zasniva na očekivanjima da je u prvoj polovini ove godine prijetnja od zaraze korona virusom znatno umanjena, “dok je istovremeno stečen određeni kolektivni imunitet, uz veliki broj vakcinacija, pa se na bazi toga pruža osnova za brži oporavak i rast u ovoj i godinama koje slijede”.

Kako je naglašeno, najvažnija pretpostavka projektovanih kretanja u ovoj godini odnosi na ostvarenje prihoda u turizmu od 65 posto nivoa iz 2019. godine.

Glavni cilj fiskalne politike u narednom srednjoročnom periodu, pak, odnosi se na stvaranje uslova za postepeni oporavak naplate javnih prihoda u skladu sa projektovanim rastom makroekonomskih indikatora i mjera usmjerenih na stvaranje uslova za povećanje javnih prihoda kroz redefinisanu poreznu politiku.

“Uz smanjenje diskrecione javne potrošnje i izdvajanja u dijelu kapitalnog budžeta, prouzrokovanog završetkom izgradnje prioritetne dionice autoputa, to treba da dovede do balansiranosti javnih finansija u srednjem roku i opadanje javnog duga počev od ove godine do nivoa od 69,9 posto bruto domaćeg proizvoda u 2023. godini”, kaže se u saopštenju.

 

 

 

 

 

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here