Dioničari Fortenova grupe odobrili preuzimanje Mercatora

Dioničari su odlučili i o zamjeni dionica koje Sberbank ima u Mercatoru za udjele u Fortenova grupi

40

Fortenova grupa objavila je da su njeni dioničari danas izglasali sve predložene odluke, uključujući i one koje se odnose na prijenos dionica Mercatora na Fortenova grupu, te da se očekuje da do kraja marta Mercator postane dio Fortenove.

“Dioničari su na današnjoj Skupštini imatelja depozitarnih potvrda izdanih od strane Fortenova Group STAK Stichting, održanoj u Nizozemskoj, izglasali sve predložene odluke, između ostalih, i one koje se odnose na konsolidaciju poslovanja Fortenova grupe vezano uz prijenos dionica Poslovnog sistema Mercator s Agrokora na Fortenova grupu”, navodi se u saopćenju Fortenov grupe, koej je od dioničara dobila i odobrenje za proširenje postojećeg finansijskog aranžmana s HPS Partners i VTB bankom u iznosu do najviše 390 miliona eura koje će koristiti za kreditiranje Mercatora u svrhu refinansiranja njegovog  duga prema bankama.

Dioničari su odlučili i o zamjeni dionica koje Sberbank ima u Mercatoru za udjele u Fortenova grupi – time se na Fortenovu prenosi 18,53 posto dionica Mercatora koje su u vlasništvu Sberbanka, dok istovremenu udio Sberbanka u vlasništvu Fortenove raste na 44 posto.

Fortenova u saopćenju podsjeća da je 5. marta ove godine srbijanska Komisija za zaštitu konkurencije odobrila namjeru sticanja kontrole Fortenova grupe nad društvom Poslovni sistem Mercator Ljubljana na tržištu Srbije, čime su ostvarene sve preostale ključne pretpostavke za skori prijenos dionica Mercatora na Fortenova grupu.

“Prijenos Mercatora ujedno znači i zaključenje svih preostalih obveza iz Nagodbe vjerovnika, čime će, na moje veliko osobno zadovoljstvo, nakon točno četiri godine postupak izvanredne uprave u Agrokoru biti uspješno okončan“, istaknuo je Član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško.

Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK) ranije je zaplijenila dionice Mercatora radi osiguranja naplate prekršajne kazne izrečene krajem decembra 2019. godine, što je blokiralo prijenos Mercatora na Fortenovu. No, Vrhovni sud Republike Slovenije u julu prošle godine donio je presudu da dionice Mercatora bez odgađanja moraju biti vraćene Agrokoru, proglasivši odluku AVK-a nezakonitom jer nije postojao zakonski osnov za izdavanje rješenja o oduzimanju dionica. U međuvremenu, prošlog septembra, Evropska komisija bezuslovno je, u skladu s Uredbom EU o koncentracijama, odobrila Fortenovi sticanje kontrole nad Mercatorom, smatrajući da “transakcija ne izaziva zabrinutost u pogledu tržišnog takmičenja u evropskom ekonomskom prostoru”.

Sada bi se Mercator ponovno uključio u istu grupu društava kojoj je pripadao od 2014.  (kada je Agrokor stekao kontrolu nad Mercatorom) do aprila 2019. (kada je na Fortenovu u sklopu restrukturiranja koncerna prenesena sva ostala imovina Agrokora, osim Mercatora).

 

 

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here