Zabranjen uvoz 1.000 kilograma sjemena graška

Kvalitet sjemena poljoprivrednog bilja, sadnog materijala, đubriva i drugog repromaterijala je osnovni preduslov za postizanje visokih i kvalitetnih  prinosa.

71

 

Republička fitosanitarna inspekcija zabranila je uvoz pošiljke sjemena graška u količini od 1.000 kilograma, porijeklom iz Mađarske, jer je laboratorijskom analizom utvrđeno da isto nije zadovoljavajućeg kvaliteta.

Kvalitet sjemena koje se uvozi, predmet je kontinuirane kontrole republičke fitosanitarne inspekcije, što je od ključnog značaja s obzirom na početak proljetne sjetvene sezone.

U okviru kontrole uvoza konkretne pošiljke sjemena, nadležni fitosanitarni inspektor je izvršio pregled pošiljke, dokumantacije koja prati pošiljku, kao i uzorkovanje za laboratorijsku analizu. Na osnovu dostavljenog izvještaja o laboratorijskoj analizi, izdatog od strane JU„Poljoprivredni institut Republike Srpske” Banja Luka, utvrđeno je da sjeme graška ne odgovara propisanim normama kvaliteta u pogledu klijavosti. Rješenjem inspektora uvozniku je naloženo da izvrši povrat ili uništavanje navedenog sjemena.

Kvalitet sjemena poljoprivrednog bilja, sadnog materijala, đubriva i drugog repromaterijala je osnovni preduslov za postizanje visokih i kvalitetnih  prinosa. Cilj rada fitosanitarne inspekcije je osigurati kvalitetan repromaterijal koji se prometuje i koristi u RS i na taj način aktivnostima i mjerama koje su u nadležnosti ovog organa obezbijediti podršku domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here