Privredna banka Zagreb povlači dionice s berze?

Dioničari će odlučivati o povlačenju dionica sa Zagrebačke burze te o zadržavanju lanjske dobiti od gotovo 817 miliona kuna

35

Privredna banka Zagreb (PBZ) danas je objavila poziv za glavnu skupštinu, zakazanu za 26. april, na kojoj će dioničari odlučivati o povlačenju dionica sa Zagrebačke burze te o zadržavanju lanjske dobiti od gotovo 817 miliona kuna.

Na skupštini će dioničari odlučivati o povlačenju svih uvrštenih dionica s berze, a riječ je o njih 19.074.769, navodi se u pozivu.

PBZ se obavezuje da će od svih dioničara koji glasaju protiv te odluke otkupiti njihove dionice uz pravičnu naknadu, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana upisa odluke o delistiranju dionica. Pravičnom naknadom smatra se prosječna cijena PBZ dionica, izračunata kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na uređenom tržištu u zadnja tri mjeseca prije dana objave poziva za glavnu skupštinu.

Ujedno, dioničari bi trebali dati saglasnost Upravi Banke da stiče vlastite dionice, radi izvršenja zakonske obaveze njihovog otkupa od svih dioničara koji glasaju protiv odluke o delistiranju. Bez daljnjih posebnih saglasnosti glavne skupštine, dioničari bi Upravi trebali dati ovlast da stekne maksimalno 425.534 dionice.

PBZ je druga po veličini banka u Hrvatskoj, a u vlasništvu je italijanske bankarske grupacije Intesa Sanpaolo, koja posjeduje oko 97,5 posto dionica. Manjinski dioničari imaju oko 2,2 posto dionica, a među njima su neki obavezni i dobrovoljni penzioni fondovi, dok je 0,3 posto trezorskih dionica.

 

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here