Dobit RiTE “Ugljevik” veća od 1,5 miliona KM

U Ugljeviku je prošle godine proizvedeno i u elektroenergetski sistem RS plasirano 1.647.590 megavatsati električne energije

23

Rudnik i termoelektrana “Ugljevik” završio je 2020. godinu sa pozitivnim finansijskim rezultatom od 1.520.274 KM, saopćeno je iz te kompanije.

“Ovo je, nakon nekoliko godina u kojima je iskazivan gubitak, godina u kojoj preduzeće  iskazuje dobit”, navodi se u saopćenju.

U RiTE “Ugljevik” je u prošloj godini proizvedeno i u elektroenergetski sistem RS plasirano 1.647.590 megavatsati električne energije. U preduzeću ističu da je ta proizvodnja mogla biti i veća da zbog smanjene potrošnje električne energije u okruženju, izazvane mjerama za suzbijanje pandemije virusa korona, nije bio limtiran rad Termoelektrane u pojedinim periodima u kojima je radila na tehničkom minimumu.

U prošloj godini je na rudniku – Površinski kop “Bogutovo Selo” ostvarena otkrivka od 10.444.167 kubnih metara čvrste mase i proizvodnja uglja od 2.074.192 tone.

“Posebno smo ponosno na činjenicu da je u prošloj godini uspješno završena i jedna kapitalna ekološka investicija – izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova Termoelektrane. Kada se završi redovni godišnji remont, koji je planiran od 1. aprila do 20. maja, ovo postrojenje će biti u stalnom radu, čime će termoelektrana u Ugljeviku postati najčistija u BiH kada je u pitanju emisija sumpor dioksida i prašine”, poručuju iz RiTE “Ugljevik”.

 

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here