Renault prodao udjel u Daimleru

Prva etapa plana, koja će biti dovršena do 2023. godine, uključuje povećanje marži i veće generiranje novca. Prema francuskom automobilskom divu, to će stvoriti preduslove za bogatiju ponudu automobila i fokus na nove tehnologije i energiju, uključujući električna vozila, u godinama koje slijede

28
Renault je prodao udjel u Daimleru vrijedan 1,14 milijardi eura.
Riječ je o 16,5 miliona prodanih dionica po cijeni od 69,50 eura po komadu. Prodaja predstavlja 1,54% Daimlerovog temeljnog kapitala prodanog s gotovo četiri posto diskonta, na temelju cijene dionice na zatvaranju u četvrtak.

Francuski će se div sada fokusirati na postizanje veće profitabilnosti nakon ogromnog gubitka u 2020. godini. Dionice Daimlera pake su 2,6 posto nakon ove informacije dok su dionice Reaulta u Parizu bile u blagom plusu.

Renault i Daimler imaju odnos iz 2010. godine, kada su bivši izvršni direktori obje kompanije povezali grupe u pokušaju dijeljenja tehnologije i proizvodnih kapaciteta. Industrijsko partnerstvo, koje je uključivalo Renaultovog strateškog saveznika Nissana, također je uključivalo francuske i njemačke automobilske divove koji su međusobno i preuzeli suvlasništvo.

Zahvaljujući većem od očekivanog gubitka od osam milijardi eura (9,5 milijardi dolara) u 2020. godini, uglavnom uzrokovanom padom prodaje tokom pandemije Covid-19, Renault je najavio novi strateški plan. “Renaulution” u tri faze ima za cilj preusmjeriti fokus grupe s opsega prodaje na profitabilnost.

Prva etapa plana, koja će biti dovršena do 2023. godine, uključuje povećanje marži i veće generiranje novca. Prema francuskom automobilskom divu, to će stvoriti preduslove za bogatiju ponudu automobila i fokus na nove tehnologije i energiju, uključujući električna vozila, u godinama koje slijede.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here