Hrvatska izdala euroobveznice vrijedne dvije milijarde eura

Novac prikupljen ovim zaduženjem iskoristit će se u opće budžetske svrhe te za refinansiranje postojećih euroobveznica Hrvatske, koje dospijevaju u martu

13
Zagreb, 300419. Hrvatska narodna banka, Hrvatski novcarski zavod doo. Reportaza o hrvatskoj valuti kuni povodom 25 godina izadavanja hrvatske kune. Na fotografiji: trezor HNB-a. Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Ministarstvo finansija Hrvatkse objavilo je danas da je na međunarodnom tržištu kapitala realiziralo dvije tranše obveznica u ukupnom nominalnom iznosu od 2 milijarde eura, što je prvo zaduženje te države obveznicama od početka godine.

Ministarstvo je u četvrtak realiziralo dvije tranše obveznica i to 12-godišnje obveznice s dospijećem 2033. godine, u nominalnom iznosu od milijardu eura, uz godišnju kuponsku kamatnu stopu od 1,125 posto i prinos 1,257 posto, te 20-godišnje obveznice s dospijećem 2041. godine, u nominalnom iznosu od milijardu eura, uz godišnju kuponsku kamatnu stopu od 1,75 posto i prinos 1,788 posto.  Ročnost dospijeća po izdanim euroobveznicama prvi put je produžena na 20 godina, čime je Hrvatska osigurala finansiranje na najduži rok u svojoj histojiji na međunarodnom tržištu kapitala, što je međunarodna investicijska zajednica odlično podržala, naglašava se u sopćenju Ministarstva.

Kako se ističe u saopćenju, ostvarena je izuzetno snažna potražnja ulagača za obje tranše izdanja euroobveznica, u ukupnom iznosu iznad 6,4 milijarde eura, što je 3,2 puta više u odnosu na ukupni nominalni iznos izdanja.

“Zahvaljujući odabranom vremenskom trenutku za provedbu transakcije, unatoč kompleksnim tržišnim uvjetima, postignuti su iznimno povoljni uvjeti izdanja za Republiku Hrvatsku, uz čak 30 baznih bodova niže od inicijalno objavljene cijene za obje tranše”, navode iz Ministarstva, uz napomenu da će se novac prikupljen ovim zaduženjem iskoristiti u opće budžetske svrhe te za refinansiranje postojećih euroobveznica Hrvatske, koje dospijevaju u martu 2021. godine, u iznosu od 1,5 milijardi dolara, s kuponskom kamatnom stopom od 6,375 posto.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here