Heathrow u 2020. izgubio dvije milijarde funti

Londonska zračna luka saopćila je da je tokom 2020. zabilježila 22 miliona putnika, 73 posto manje nego u prethodnoj godini

24

Londonski aerodrom Heathrow u 2020. godini poslovao je s gubitkom od dvije milijarde funti (2,34 milijarde eura), budući da se broj putnika u pandemiji korona virusa snizio na niov posljednj put viđen sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Heathrow je pozvao britansku vladu da se dogovore međunarodni standardi kako bi se putnicima omogućilo da naljeto ponovno počnu letjeti. Vlada bi trebala osigurati i porezne olakšice za aerodrome kako bi izašli iz krize, dodali su iz Heathrowa.

U toj zračnoj luci, smještenoj na zapadnom rubu Londona, nadaju se ponovnom otvaranju putničkih tržišta od sredine maja, nakon najave britanskih vlasti da će ublažiti mjere zaključavanja.

Heathrow je i dalje najveći britanski aerodrom, ali prošle je godine izgubio titulu najprometnije evropske zračne luke, koju mu je preoteo pariški De Gaulle.

Londonska zračna luka saopćila je da je tokom 2020. zabilježila 22 miliona putnika, 73 posto manje nego u prethodnoj godini. Polovina njih putovala je tokom januara i februara prošle godine, prije prekida globalnih putovanja zbog pandemije..

Heathrow je prošlu godinu zaključio s gubitkom prije poreza od dvije milijarde funti. U 2019. godini, pak, poslovao je s dobiti prije poreza od 546 miliona funti. Ukupni prihodi potonuli su mu za 62 posto, na 1,2 milijarde funti.

U kompaniji ipak ističu da raspolažu s 3,9 milijardi funti koje bi ih mogle održati “na površini“ do 2023. godine.

Vlasnici Heathrowa, između ostalih, su španski div u segmentu saobraćajne infrastrukture Ferrovial te katarski i kineski stabilizacijski fond, napominje Reuters.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here