Javne nabavke godišnje “progutaju” pola milijarde KM

Na zaključnoj konferenciji za medije, održanoj u Sarajevu, prezentirana finalna publikacija projekta “Da javne nabavke i u BiH postanu javne”

8

Koliko je ozbiljna situacija u sistemu javnih nabavki u Bosni i Hercegovini najbolje pokazuje činjenica da je informacija o tome da bh. vlasti “ne znaju“ nabaviti vakcinu protiv COVID-19 virusa u okviru postojećeg Zakona o javnim nabavkama zasjenila podatke da se kroz javne nabavke godišnje “izgubi“  iznos od 400-500 miliona KM. To je, između ostalog, izneseno na zaključnoj konferenciji za medije, održanoj u Sarajevu, na kojoj je prezentirana finalna publikacija projekta “Da javne nabavke i u BiH postanu javne”.

Tokom pet godina Projekta, praćene su 12.214 konkretne javne nabavke, procijenjene vrijednosti od skoro 4,5 milijardi KM.

“Sistem javnih nabavki u BiH je obesmišljen i ne funkcioniše i svi smo žrtve takvog stanja. Generalno je problematično što sistem generira korupciju u BiH i dodatno devastira slabu bh. ekonomiju, a posebno što sistem uopšte ne odgovara na egzistencijalne potrebe građana. Potrebna je hitna, sveobuhvatna i korjenita reforma sistema. Da li to znaju vlasti, nismo sigurni, ali mi znamo i javno prezentujemo kako se to treba učiniti”, istakao je Mervan Miraščija, voditelj Projekta u ime Fonda otvoreno društvo BiH.

Partneri na projektu su predstavili publikaciju Projekta sa sumarnim podacima za posljednjih pet godina, konkretnim primjerima neregularnosti i zloupotreba, planom potrebnih mjera za cjelovito unapređenje sistema javnih nabavki u BiH te prijedlogom izmjena Zakona o javnim nabavkama BiH.

Identifikacijom rizika u različitim fazama ciklusa javnih nabavki, ustanovili su da se ubjedljivo na prvom mjestu nalaze neadekvatne procedure, čak u 87,91 posto analiziranih slučajeva. Prezentirani podaci potvrđuju da je integritet domaćih ugovornih organa jako narušen, da su institucije sistema javnih nabavki obesmišljene, kao i da su ponuđači veoma nezadovoljni cjelokupnim sistemom i korupcijom sveprisutnom u javnim nabavkama.

Po završetku Projekta, prikupljene analize i preporuke su dostavljene na adrese nadležnih domaćih i međunarodnih institucija i organizacija u BiH, a učesnici projekta su se stavili na raspolaganje za potrebnu pomoć i podršku. Partneri u projektu “Da javne nabavke postanu javne” su bili Fond otvoreno društvo BiH, Udruženje građana Tender, Transparency International BiH, EDA Banja Luka i Fondacija Media Centar Sarajevo.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here