WTO: Oporavak robne trgovine posustao na početku 2021.

U oktobru je WTO procijenio da je obim robne razmjene u 2020. pao 9,2 posto, ali pad bi mogao biti i nešto blaži, napominju.Dodaju i da su prognoze za 2021. nesigurne zbog kontinuiranog širenja zaraze i pojava novih virusa

10
Svjetska robna trgovina snažno je porasla u četvrtom tromjesečju 2020., ali trend rasta pokazuje naznake posustajanja, upozorila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO), naglasivši da oporavak ovisi o efikasnom cijepljenju protiv covida 19.
WTO-ov barometar robne trgovine iznosio je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca 103,9 bodova, signaliziravši nastavak oporavka koji je počeo u trećem tromjesečju, iskazan u prekoračenju vrijednosti indeksa od 100 bodova. Trend oporavka izvoznih narudžbi i trgovine automobilima dosegnuo je vrhunac i već pokazuje znakove usporavanja, upozoravaju ipak u WTO-u u izvještaju objavljenom krajem prošle sedmice.

Kontejnerski i zračni prijevoz tereta još rastu, ali kratkoročni pokazatelji signaliziraju posustajanje kontejnerskog prijevoza početkom ove godine, primjećuju. Indeksi koji pokazuju trendove u trgovini elektroničkim dijelovima i sirovinama iznad su dugoročnog trenda, iskazanog u vrijednosti od 100 bodova, ali “to možda odražava privremeno gomilanje zaliha”.

“U cjelini gledano, trendovi upućuju na zaključak da bi uzlazni trend trgovine mogao uskoro dosegnuti vrhunac, ako se to nije već dogodilo”, zaključuju u WTO-u.

Naglašavaju i da ukupna vrijednost barometra trgovine robom ne odražava ponovno širenje Covida-19 i pojavu novih sojeva virusa, “što će se zasigurno odraziti na trgovinu robom u prvom tromjesečju 2021.”

U oktobru je WTO procijenio da je obim robne razmjene u 2020. pao 9,2 posto, ali pad bi mogao biti i nešto blaži, napominju.Dodaju i da su prognoze za 2021. nesigurne zbog kontinuiranog širenja zaraze i pojava novih virusa.

“Oporavak će u velikoj mjeri ovisiti o učinkovitosti procjepljivanja”, naglašavaju, dodajući da će novu prognozu objaviti sredinom aprila.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here