Sjeverni tok 2 traži dozvolu za zadnju dionicu u Njemačkoj

Planirani cjevovod nije sporan samo iz ekoloških razloga - američki dužnosnici tvrde da bi Evropa njegovom gradnjom postala previše ovisna o ruskoj opskrbi plinom.

24
Operater plinovoda Sjeverni tok 2, koji bi trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku, zatražio je hitnu dozvolu za gradnju preostale dionice u njemačkim vodama, objavila je Savezna pomorska i hidrografska agencija (BSH).
Glasnogovornica njemačke agencije nije u nedjelju navela kada bi odluka trebala biti donesena. Sjeverni tok 2 gradi konzorcij na čelu s ruskim Gazpromom, a članovi su mu i francuski Engie, austrijski OMV, britanski Shell i njemački Uniper i Wintershall.

Prema Sjevernom toku 2, preostala dionica cjevovoda nalazi se u isključivoj njemačkoj ekonomskoj zoni i duga je 16.5 kilometara. Ekološki aktivisti u Njemačkoj upozorili su da trasa cjevovoda prolazi blizu ptičjeg rezervata.

Glasnogovornik Sjevernog toka 2, čija se gradnja bliži kraju unatoč američkim sankcijama, rekao je da su dozvolu zatražili već u decembru i da očekuju prigovore ekoloških aktivista.

Planirani cjevovod nije sporan samo iz ekoloških razloga – američki dužnosnici tvrde da bi Evropa njegovom gradnjom postala previše ovisna o ruskoj opskrbi plinom. Slično stajalište zastupa i Poljska dok Ukrajinu povrh toga brine i gubitak naknada za tranziciju ruskog plina.

Evropski otpor projektu potenciralo je proteklih sedmica rusko uhićenje kritičara predsjednika Vladimira Putina Alekseja Navalnog nakon povratka iz Njemačke gdje se liječio od posljedica navodnog pokušaja trovanja.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here