Pozicioniranje IT industrije kao strateške grane privrede imat će izuzetno pozitivne efekte na ukupni razvoj ekonomije BiH

Svi relevantni statistički podaci i istraživanja jasno pokazuju da je IT industrija upravo ta koja je spremna kreirati brojna nova i natprosječno plaćena radna mjesta, od čega korist može imati, ne samo IT kao industrija, nego i cjelokupno društvo.

13

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nedavno je usvojila Strategiju razvoja Federacije BiH za period 2021- 2027. godina u kojoj veoma značajno mjesto zauzimaju mjere koje se odnose na razvoj IT industrije i procesa digitalizacije.

Naročito važna je činjenica da je Strategijom razvoja Federacije Bosne i Hercegovine, IT industrija prepoznata kao strateška grana privrede. U skladu sa tim opredjeljenjem ovim strateškim okvirom predviđeno je razvijanje i usvajanje niza konkretnih mjera i aktivnosti koje bi trebale poduzeti nadležne institucije. Cilj tih mjera jeste daljnji razvoj IT industrije, što će voditi ubrzanju ukupnog razvoja države Bosne i Hercegovine.

Bit Alijansa kao organizacija koja okuplja više od 50 najvećih kompanija iz oblasti informacionih tehnologija (IT) u Bosni i Hercegovini, koje zapošljavaju preko 3.000 visokokvalificiranih stručnjaka i sama je učestvovala u izradi Strategije i dala svoj doprinos u dijelu koji se odnosi na unaprjeđenje industrije u kojem posluju njihove članice. 

  • Uvjereni smo da IT industrija, kao rijetko koja industrija, može osigurati da se privreda naše zemlje razvija brže i lakše oporavi od teških ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa – navode iz Bit Alijanse.

Svi relevantni statistički podaci i istraživanja jasno pokazuju da je IT industrija upravo ta koja je spremna kreirati brojna nova i natprosječno plaćena radna mjesta, od čega korist može imati, ne samo IT kao industrija, nego i cjelokupno društvo. 

  • Drago nam je što je Strategijom razvoja Federacije BiH ovo prepoznato na adekvatan način. Pozivamo nadležne institucije da što prije otpočnu sa aktivnim izvršavanjem svih mjera koje su navedene u Strategiji, a naročito pozivamo na što hitnije usvajanje jasnog zakonskog okvira o podsticaju razvoja strateških djelatnosti – poručuju iz Bit Alijanse. 

Bit Alijansa će i u budućnosti biti na raspolaganju, kako svojim članicama tako i svim institucijama u BiH, te nastaviti sa proaktivnim djelovanjem koje će omogućiti ubrzani razvoj IT industrije u Bosni i Hercegovini.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here