Problemi zbog hladnoće u Teksasu podigli cijene nafte iznad 64 dolara

OPEC+ vjerojatno će nakon aprila ublažiti ograničenja opskrbe, s obzirom na oporavak cijena, rekli su izvori.

10
Cijene nafte prekoračile su u srijedu na međunarodnim tržištima 64 dolara, potaknule velikim poremećajima u opskrbi na jugu SAD-a zbog polarnog vala u Teksasu.
Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 91 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 64,26 dolara, najvišu razinu od prošlogodišnjeg januara. Na američkom je tržištu porasla 68 centi, na 60,73 dolara.

Proteklih sedmica cijene nafte podupirali su ograničenje opskrbe iz vodećih proizvođača i nada da će potražnja oporaviti zbog cijepljenja protiv covida 19. Ove sedmice pridružio im se i polarni val u Teksasu, najvećoj američkoj saveznoj državi koja proizvodi naftu. Očekuje se da će neuobičajeno hladno vrijeme u SAD-u poremetiti proizvodnju na nekoliko dana, a možda i sedmica, procjenjuju industrijski stručnjaci, jer su izvori zaleđeni, a rafinerije zatvorene.

Analitičari ANZ-a i Citigroupa procjenjuju da je zbog hladnoće američka proizvodnja iz škriljaca smanjena za najmanje dva miliona barela dnevno. Citi procjenjuje da će do početka marta biti smanjena za oko 16 miliona barela. Rast cijena preusmjerio je pažnju na Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznike, koji će se sastati 4. marta kako bi razmotrili proizvodnu politiku.

OPEC+ vjerojatno će nakon aprila ublažiti ograničenja opskrbe, s obzirom na oporavak cijena, rekli su izvori.

“Vjerujemo da će OPEC+ primijeniti konzervativniji pristup i ublažiti rezove proizvodnje“, rekao je analitičar Warren Patterson iz ING-a.

Podaci o američkim zalihama u prošloj sedmici bit će objavljeni s danom zakašnjenja, zbog praznika na početku sedmice. Američki institut za naftu (API) objavit će ih tokom dana, a vlada sutra. Analitičari koje je anketirao Reuters u prosjeku procjenjuju da će izvještaji pokazati pad zaliha za 2,2 milijoa barela.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 62,48 dolara, što znači da je oslabila porasla 12 centi u odnosu na prethodni radni dan.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here