BiH 5. februara bez prirodnog gasa

Zbog hitne sanacije cijevi na magistralnom gasovodu Šepak - Zvornik - Sarajevo, doći će do potpune obustave isporuke prirodnog gasa

29

BH-Gas je obaviješten od Gas Prometa Pale da je došlo do curenja prirodnog gasa na magistralnom gasovodu Šepak – Zvornik – Sarajevo. Konkretno, radi se o curenju prirodnog gasa na širem području sela Roćević.

“BH-Gas je prvobitno obavješten da će sanacija mjesta curenja biti riješena bez potpune obustave prirodnog gasa, ali nakon defektaže ustanovljeno je da je potrebna hitna sanacija i zamjena cijevi, čime će doći do potpune obustave isporuke prirodnog gasa, sve prema pismenim informacijama iz Gas Prometa Pale. Sanacija i zamjena cijevi bit će izvršena 5. februara 2021. godine, a potpuna obustava isporuke prirodnog gasa, prema informacijama Gas Prometa Pale, bit će u periodu od ranih jutarnjih sati 5. februara, sa projekcijom da će trajati do 24 sata.

U skladu sa navedenim, BH-Gas će odmah tražiti od Sarajevogasa i Toplana Sarajevo da sve kotlovnice i svi oni potrošači koji to mogu, pređu na alternativno gorivo 5. februara, čime bi se stvorila veća mogućnost da individualni potrošači/domaćinstva imaju i dalje prirodni gas u svojim domaćinstvima.

BH-Gas je napravio scenarij koji podrazumijeva balansiranje na sistemu (potrošnja gasa iz akumulacije) u kojem će se pokušati da što duže svi potrošači (isključujući Toplane Sarajevo) imaju potrebne količine prirodnog gasa tokom 5. februara. Međutim, gotovo je izvjestan scenario da će tokom 5. februara svi potrošači za jedan vremenski period ostati bez potrebnih količina prirodnog gasa, a BH-Gas će pokušati da to vrijeme bez prirodnog gasa bude što manje. U slučaju trajanja radova duži vremenski period, preko 24 sata,  nema dileme da će potrošači svo to vrijeme biti bez dotoka prirodnog gasa.  Ujedno, Gas Promet nije prihvatio molbu BH-Gasa da se snacija izvrši tokom nedjelje, kada je potrošnja gasa manja u cijeloj BiH.

Sada dolazimo do dijela na koji se moramo osvrnuti, a to je pitanje starosti gasovoda i njegovog održavanja. Svima je poznato da je gasovod star preko 40 godina i da je njegova funkcionalnost upitna te da on može više raditi na projektovanim kapacitetima. Uporno smo pokušavali da putem stručne javnosti i medija ukažemo na ovaj problem i da se ovakve situacije mogu desiti, a posebno na dionici kojom upravlja i koju održava Gas Promet Pale. I, evo, desio se uoravo taj scenario. Došlo je do curenja gasa na magistralnom gasovodu i sada treba doći do potpune obustave prirodnog gasa i ovim se pokazuje da se snabdijevanje prirodnim gasom ne može zasnivati na jednom pravcu. Ovaj pravac snabdijevanja, a i ovim slučajem se to pokazuje, ne zadovoljava standarde sigurnosti snabdijevanja i njegove tehničke karakteristike više ne zadovoljavaju projektovane standarde. Tvrdnje Gas Prometa o održavanju na ovom gasovodu i njegovoj mogućnosti da u svakom trenutku odgovori zahtjevima na ovom primjeru se pokazuju kao netačne, a nama u BH-Gasu daju za pravo da ponovimo:

Sigurnost snabdijevanja se postiže izgradnjom novog pravca snabdjevaja i to Južnom interkonekcijom. Južna interkonekcija u svojoj konačnici podiže stepen sigurnosti snabdijevanja BiH prirodnim gasom sa koeficijenta nula na preko 60 posto, čime bi se u budućnosti isključile mogućnosti obustave isporuke prirodnog gasa zbog sanacije cijevi na dužini od tri metra.

BH-Gas ovim saopćenjem želi ne samo da upozna javnost sa trenutnim aktivnostima po pitanju potpune obustave isporuke prirodnog gasa, već mora ukazati i na potrebu rješavanja pitanja sigurnosti snabdijevanja svih potrošača prirodnog gasa, jer u ovom slučaju koji smo opisali, bez prirodnog gasa ostaju i potrošači u Zvorniku kao i u Sarajevu, Zenici…”, navodi se u saopćenju BH-Gasa.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here