Aluminij će se snabdijevati strujom iz vlastitih solarnih elektrana

M.T. Abraham Group, koji je unajmio pogone mostarskog Aluminija, zajednički s kompanijom Big SC iz Izraela gradit će solarne elektrane kako bi smanjio troškove proizvodnje

25
Aluminij

M.T. Abraham Group, koji je unajmio pogone mostarskog Aluminija, zajednički s kompanijom Big SC iz Izraela gradit će solarne elektrane kako bi smanjio troškove proizvodnje.

Kako su saopćili iz Aluminij Industrije, novoosnovane kompanije koja je ponovno pokrenula proizvodnju u Mostaru, potpisan je strateški ugovor sa Big SC, koja ima iskustva u izgradnji solarnih sistema, “kako bi se osiguralo stabilno i pristupačno snabdijevanje električnom energijom s daleko povoljnijom cijenom“.

“Korištenje solarne energije dovest će do značajnih ušteda, kao i smanjenja i onečišćenja okoliša i emisija iz energije koja se proizvodi upotrebom fosilnih goriva. Područje Hercegovine je iznimno isplativo, s obzirom na prosječno 280 sunčanih dana u godini te su dostupne velike otvorene površine za instaliranje solarnih elektrana.

Tehnički tim kompanije Big SC bi već ovoga mjeseca trebao doći u Mostar u posjet Aluminiju, a početak izgradnje elektrana koje će koristiti obnovljive izvore energije planiran je za početak ljeta ove godine“, navodi se u saopćenju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here