Alessandro Bragonzi novi šef Evropske investicione banke za zapadni Balkan

Alessandro Bragonzi je naslijedio Dubravku Negre, čiji mandat se završio polovnom januara

15

Evropska investiciona banka (EIB) postavila je Alessandra Bragonzija za novog šefa regionalne kancelarije za zapadni Balkan. On je naslijedio Dubravku Negre, čiji mandat se završio polovnom januara.

Potpredsednica Ljiljana Pavlova, odgovorna za aktivnosti EIB-a na zapadnom Balkanu, izjavila je:

“Sa zadovoljstvom očekujemo provođenje inicijativa za region za oporavak od pandemije, ekonomsku tranziciju ka održivom, povezanom, digitalnom i zelenom zajedničkom tržištu.

Kao banka Evropske unije, nastavit ćemo da snažno pomažemo socio-ekonomski oporavak regiona i razvoj na putu ka EU, u skladu sa Ekonomsko-investicionim planom Evropske komisije i inicijativom Tima Evrope. Ove aktivnosti su ključne za stvaranje konkurentnijeg regionalnog tržišta integrisanog u vrijednosne lance EU i boljih životnih uslova za ljude zapadnog Balkana.

Uvjereni smo da će gospodin Bragonzi, kao novi regionalni predstavnik, moći da nastavi na temeljima prošlih postignuća i značajno doprinese aktivnostima iz oblasti transportne povezanosti, malih i srednjih preduzeća te razvoja vitalne infrastrukture, digitalizacije, zelene tranzicije i inovacije.

Kroz naše lokalne kancelarije širimo uticaj EIB-a, njegujući dobre i produktivne odnose sa lokalnim partnerima koji mogu da se oslone na našu tehničku i finansijsku podršku za provođenje strateških investicija u svim sektorima.”

Prilikom preuzimanja nove funkcije, Bragonzi je izjavio:

“Velika mi je čast da preuzmem aktivnosti za region u trenutku kada se suočava sa drugom teškom godinom u nizu. Zapadni Balkan je ozbiljno pogođen pandemijom, zbog čega je osjetljiv na buduće šokove. Prioritet EIB-a je osnaživanje ekonomskog i zdravstvenog sistema, kao i zalaganje za održivi i zeleni oporavak.

Radujem se saradnji sa svim našim partnerima, predstavnicima vlada, privatnog sektora i važnih saradnika, uključujući i međunarodne finansijske institucije. Nastojat ćemo da povećamo ulaganje u održivu energiju i energetsku efikasnost, održivi transport, dostupnost socijalnih i pristupačnih uslova stanovanja, pristup čistoj vodi, kao i za pomoć kompanijama u najugroženijim sektorima.”

Bragonzi je zaposlen ju EIB-u već 11 godina. Prije ove funkcije bio je na poziciji predstavnika EIB-a za Albaniju, odgovoran za institucionalne i operativne aktivnosti u zemlji, kao i za Sjevernu Makedoniju i Kosovo. Doprinio je razvoju sistema za upravljanje finansijskim instrumentima EU. Vršio je procjenu, sastavljao i pregovarao finansiranje investicionih projekte i zajmova za vlade, banke i projekte na čelu multidisciplinarnih timova.

“Kao dio Tima Evrope, prioriteti EIB-a za zapadni Balkan nastavit će da budu podrška oporavku od COVID-19, jačanje i modernizacija vitalne infrastrukture i finansijska pomoć malim i srednjim preduzećima kroz lokalne banke. Banka će podržati investicije za bolji i čistiji transport, modernu infrastrukturu i snažniji privatni sektor, kao i za prelazak na zelenu i digitalnu ekonomiju, u skladu sa Ekonomsko-investicionim planom Evropske unije“, saopćeno je iz EIB-a.

Kao najveći investitor u regionu, EIB je plasirao 8,6 milijardi eura od 2009. godine kako bi podržao modernizaciju vitalne infrastrukture i razvoj privatnog sektora na zapadnom Balkanu. Do danas je uložio 365 miliona eura u zdravstveni sektor, što je pomoglo renoviranju kliničkih centara u Nišu i Banja Luci, kao i 21 regionalne bolnice. Sa investiranih više od dvije milijarde eura, doprinio je izgradnji stotina kilometara autoputa duž glavnih regionalnih putnih pravaca. Za podršku malim i srednjim preduzećima plasirao je više od četiri milijarde eura, čime je podržano više od pola miliona radnih mjesta u regionu. Samo u 2020. godini, Banka je mobilisala više od milijardu eura za ublažavanje negativnih posljedica pandemije COVID-19.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here