Njemačka traži pomoć Tajvana zbog nestašice čipova

Njemački ministar ekonomije zatražio od tajvanskog kolege da s najvećim svjetskim proizvođačem čipova porazgovara o problemu nestašice poluvodiča

22

Njemačka je zatražila pomoć od Tajvana u rješavanju problema nestašice čipova u automobilskom sektoru, najavljujući i državnu podršku povećanju domaćih i evropskih kapaciteta za proizvodnju poluvodiča.

Naime, proizvođači automobila širom svijeta gase proizvodnju zbog problema u nabavci poluvodiča, koje su u nekim slučajevima pogoršale mjere bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa protiv ključnih kineskih proizvođača. Njemački ministar ekonomije Peter Altmaier zbog toga je zatražio od tajvanskog kolege Wan Mei-hua da porazgovara o tom problemu s najvećim svjetskim proizvođačem čipova i jednim od glavnih njemačkih dobavljača – Taiwan Semiconductor Manufacturingom (TSMC).

“Cilj je osigurati dodatne kapacitete i isporuke poluvodiča u kratkom i srednjem roku Njemačka automobilska industrija već je i direktno razgovarala s TSMC-om o dodatnim isporukama i TSMC je poslao vrlo konstruktivne signale da bi se problem mogao riješiti“, rekao je Altmaier.

Tajvansko Ministarstvo ekonomije, s druge strane, saopćilo je da je diplomatskim kanalima primilo zahtjeve za pomoć u ublažavanju nestašice čipova u automobilskom sektoru, dodavši da nema informacija o Altmaierovom pismu. Navode da su na zahtjeve iz inozemstva započeli razgovore s domaćim dobavljačima čipova i zatražili od njih da pruže svu moguću pomoć.

“Situacija s ponudom i potražnjom o kojoj smo obaviješteni usko je povezana i s planovima tvornica čipova za automobile da smanje zalihe izvan sezone”, ističu u Ministarstvu.

Iz TSMC-a, pak, poručuju da pitanje nestašice čipova za automobilske tvrtke smatraju jako važnim.

“Ono je na vrhu naše liste prioriteta i TSMC tijesno surađuje s klijentima u automobilskom sektoru kako bismo riješili pitanja vezana za podršku povećanju kapaciteta”, saopćili su iz TSMC-a.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here