Novo istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Network Open otkrilo je da žene koje se hrane prema principima mediteranske prehrane imaju čak 30 posto manju vjerovatnost za razvoj dijabetesa tipa 2. Ovo je istraživanje trajalo punih 20 godina, a naučnici Brigham and Women’s Hospital promatrali su 25.000 učesnica koje su popunjavale i upitnike o učestalosti svojih obroka, opisujući šta jedu svaki dan. Sve su se učesnice hranile prema pravilima mediteranske prehrane u kojoj su naglašene zdrave masnoće – iz maslinovog ulja, orašastih plodova, sjemenki i masne ribe – kao i cjelovite žitarice, voće, povrće i mahunarke. Inače, upravo mediteransku prehranu mnogi smatraju najzdravijom, a zbog široke ponude i održivom prehranom.
Mediteranska prehrana kod žena smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2
Inače, upravo mediteransku prehranu mnogi smatraju najzdravijom, a zbog široke ponude i održivom prehranom.