Ambasadori EU-a iščitavaju trgovinski sporazum bloka s Britanijom

Evropski parlament također treba dati zeleno svjetlo sporazumu, ali će se to vjerovatno dogoditi tek u novoj godini, što znači da će se sporazum u početku vjerojatno privremeno primjenjivati.

27
Ambasadori 27 članica bloka počeli su u petak u Bruxellesu iščitavati trgovinski sporazum EU-a i Velike Britanije, rekao je glasnogovornik njemačkog predsjedništva EU-om.
Nakon postizanja dogovora u posljednjem trenutku u četvrtak, veleposlanici trebaju proći kroz više od hiljadu stranica i odrediti mogu li njihove članice prihvatiti uslove i odredbe trgovinskog sporazuma.”Članice EU-a sada će početi pregledavati 1.246 stranica sporazuma EU-a i Britanije i nastaviti s tim iscrpljujućim zadatkom sljedećih nekoliko dana”, rekao je glasnogovornik njemačkog predsjedništva EU-om Sebastian Fischer.

Glavni evropski pregovarač za brexit Michel Barnier izvijestit će ambasadore o pregovorima, dodao je Fischer.

Trgovinski sporazum potrebno je ratificirati u EU i Britaniji. Britanski parlament zasjedat će 30. decembra. Odbacivanje sporazuma malo je vjerojatno s obzirom na ulog i vremenski pritisak sa svih strana jer prijelazno razdoblje završava 31.decembra.

Evropski parlament također treba dati zeleno svjetlo sporazumu, ali će se to vjerovatno dogoditi tek u novoj godini, što znači da će se sporazum u početku vjerojatno privremeno primjenjivati. Trgovinski sporazum omogućuje slobodan protok robe s nultim carinama i kvotama, ali također utvrđuje različita područja saradnje kao što su sigurnost i pravosuđe te pravila za razna pitanja poput zaštite podataka.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here