EU dužnosnik: Trgovinski pregovori su u završnoj fazi

Neuspjeli pregovori mogli bi pogoršati i buduće odnose Londona i Bruxellesa, ocjenjuje dpa, podsjećajući da su obje strane više puta rekle da žele pronaći način da dogovore sporazum.

26
Značajan napredak ostvaren je u srijedu u trgovinskim pregovorima između Evropske unije i Velike Britanije za razdoblje nakon brexita, reklo je u srijedu nekoliko izvora iz EU-a novinskoj agenciji dpa.
“Nalazimo se u završnoj fazi”, rekao je EU dužnosnik. Nakon višemjesečne slijepe ulice, dvije strane sada su blizu sporazuma, rekli su izvori. U međuvremenu je izvor iz Downing Streeta rekao da je dosezanje trgovinskog sporazuma “moguće, no daleko od sigurnog”, prema Press Associationu.

Glasine da su dvije strane dogovorile sporazum počele su se širiti u srijedu popodne, dok je nekoliko medija ustvrdilo da je došlo do sporazuma. No Downing Street i dužnosnici EU-a rekli su agenciji dpa da pregovori i dalje traju.

Problematika poštene tržišne konkurencije između dva trgovinska partnera riješena je, prema izvorima. Preostao je jedino spor o ribarenju, no bilo je govora u srijedu poslijepodne da su dvije strane sve bliže postizanju sporazuma. Velika Britanija formalno je napustila Evropsku uniju u januaru, no ostala je dio jedinstvenog tržišta i carinske unije do kraja prijelaznog razdoblja koje traje do 31. decembar.

Bez trgovinskog sporazuma prekogranična trgovina odvijat će se po pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WHO), s carinama koje će povećavati cijene i stvarati mnogo administrativnih prepreka. Neuspjeli pregovori mogli bi pogoršati i buduće odnose Londona i Bruxellesa, ocjenjuje dpa, podsjećajući da su obje strane više puta rekle da žele pronaći način da dogovore sporazum.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here