BBI banka  sponzor nagrade Sarajevskih dana poezije „Bosanski stećak“

Simbol Dana poezije je nagrada Bosanski stećak, koja je dodijeljena pjesnikinji Biseri Alikadić, autentičnom ženskog glasu koji je iznjedrio 16 knjiga poezije.

34

 

Tradicionalna književna manifestacija – 59. Sarajevski dani poezije, u organizaciji Društva pisaca BiH održana je od 16. do 19. decembra 2020. godine u glavnom gradu BiH. Sponzor ovogodišnje nagrade „Bosanski stećak“ je Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo.

Međunarodna književna manifestacija Sarajevski dani poezije je započela svoje postojanje 1962. godine. Učešće i uključivanje autora, ne samo iz BiH i susjednih zemalja nego i iz zemalja širom svijeta je dokaz međunarodnog značaja ovog višednevnog događaja. U sklopu “Sarajevskih dana poezije”, Društvo pisaca Bosne i Hercegovine svake godine dodjeljuje nagradu pod nazivom “Bosanski stećak”.

Cilj ove manifestacije je očuvanje i unaprjeđenje književnoestetskih i književnoetičkih standarda pisane riječi u Bosni i Hercegovini.

Simbol Dana poezije je nagrada Bosanski stećak, koja je dodijeljena pjesnikinji Biseri Alikadić, autentičnom ženskog glasu koji je iznjedrio 16 knjiga poezije. Njena poezija i proza atipični su za vrijeme i prostor na kojem su nastajali. Preokupacijama, temama, jezikom i izrazom Bisera Alikadić stvorila je intrigantan, hrabar i provokativan opus.

Nagradu ‘Bosanski stećak su, između ostalih, do sada dobili: poljski pjesnik Tadeuš Ruževič, savremeni američki pjesnici Čarls Simić i Kristofer Merit, palestinski pjesnik Mahmud Derviš, švedski klasik Lars Gustafson, njemački pjesnik Mihael Kreger, kao i poznati regionalni pjesnici Oto Tolnai, Bogomil Đuzel, Abdulah Sidran, Stevan Tontić, Boris A. Novak, Milorad Popović i drugi.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here