Pfizer suočen s neočekivanim problemima u proizvodnji i skladištenju vakcina

Dužnosnici istražuju predstavlja li skladištenje vakcina na prekomjerno niskim temperaturama rizik za sigurnost i učinkovitost vakcina

42

U prvim danima upotrebe vakcine Pfizera zabilježene su neočekivane poteškoće, uključujući doze vakcina  koje su se čuvale na prekomjerno niskim temperaturama i potencijalne izazove kompanije Pfizer u proizvodnji vakcina, rekli su u srijedu američki dužnosnici.
Najmanje dvije posudice s dozama vakcina protiv covida-19, koje su isporučene Kaliforniji, trebalo je zamijeniti jer su bile skladištene na temperaturi nižoj od -80 stepeni Celzija, rekao je američki vojni general Gustave Perna.

Vakcinu Pfizera i BioNTecha potrebno je čuvati na temperaturi od oko -70 stepeni Celzija.

Dužnosnici istražuju predstavlja li skladištenje vakcina na prekomjerno niskim temperaturama rizik za sigurnost i učinkovitost vakcina, dodao je Perna.

Pfizer je također izvijestio o problemima u proizvodnji vakcina, rekao je američki ministar zdravstva Alex Azar.

“Osigurat ćemo da im putem bilo kojeg mehanizma pružimo punu podršku kako bi mogli proizvoditi vakcine za Amerikance”, istaknuo je Azar.

Pfizer nije odmah odgovorio na upit, ali je izvršni direktor te kompanije, Albert Bourla,  rekao da je kompanija pozvala američku administraciju da iskoristi Zakon o odbrambenoj proizvodnji kako bi se ublažila “kritična ograničenja opskrbe”, posebno nekih komponenti. Nije naveo više detalja.

Ugur Sahin, izvršni direktor BioNTecha, rekao je za Reuters da je prvobitni cilj proizvodnje 100 miliona doza vakcina u 2020. prepolovljen ranije ove godine, djelimično  zbog poteškoća s opskrbom sirovinama. Dodao je da je problem u međuvremenu riješen i da se nastavlja proizvodnja velike količine vakcine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here