Izrada nove strategije razvoja HNK 2021-2027.

Istaknuti su strateški fokusi koji su bitno drukčiji od prethodno izrađene Strategije 2017. – 2020: digitalizacija; privredni razvoj poticanjem MSP, izvoz, razvoj poljoprivrede i turizma; razvoj savremene, odgovorne i prosperitetne društvene zajednice; te očuvan okoliš, razvijena kružna privreda, mobilnost. 

99

„Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona snažno je podržala izradu nove Strategije razvoja Hercegovačko-neretvanskog kantona kojom će biti utvrđeni  ciljevi i prioriteti razvoja, način njihova ostvarivanja, finansijski i institucionalni okvir za implementaciju, monitoring, evaluacija i izvještavanje. Svjesna kako je  Strategija osnovni dokument za izradu sektorskih strategija, Dokumenta okvirnog budžeta, budžeta i programa javnih investicija kantona i dr., te sadrži prioritete prostornog razvoja kantona i razvojne pravce relevantne za proces integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, Vlada je, u saradnji s UNDP-em, preduzela potrebne korake i donijela odgovarajuće odluke koje predstavljaju preduslov za izradu što kvalitetnijeg šestogodišnjeg strateškog okvira. Takođe, uzeli smo u obzir i to kako Strategija predstavlja podlogu za usklađivanje i izradu strategija razvoja jedinica lokalne samouprave“, kazao je dr. sc. Nevenko Herceg, premijer HNK na sastanku na kojemu su predstavljene dosadašnje aktivnosti u vezi sa izradom Strategije razvoja HNK za period 2021. – 2027. godina.

Prof. dr. Katerina Malić Bandur i prof. dr. Bahrija Umihanić, voditelji konzultantskih timova, Damir Jerković, Semir Suljagić i Martina Ćosić, predsjednik, zamjenik predsjednika i članica Kantonalnog odbora za razvoj, te Nasir Nalić, predstavnik UNDP-a govorili su o dosadašnjem toku izrade Strategije, podsjećajući kako u tom procesu učestvuju institucije kantona, jedinice lokalne samouprave i socio-ekonomski učesnici. Istaknuli su kako su, uz ostalo, osnovane tematske grupe: Ekonomski razvoj i upravljanje razvojem, Društveni razvoj i Održivi infrastrukturni i prostorni razvoj. Naglasili su kako je do sada urađen značajan dio posla što potvrđuje činjenica kako je finaliziran i jednoglasno usvojen Nacrt Strateške platforme. Trenutno su u toku javne konzultacije na taj Nacrt, te svi zainteresovani mogu uputiti svoje prijedloge kako bi se dobila što kvalitetnija nova Strategija razvoja.

Zajednički je ocijenjeno kako su strateški ciljevi HNK do 2027. godine: dinamičan ekonomski razvoj uz održivo korištenje resursa; podizanje kvaliteta i savremenog razvoja društvenog sektora i upravljanje resursima i uslugama ekosistema u skladu sa postojećim kapacitetima okoliša, predstavljaju osnov čije ostvarenje garantira prosperitetniju i građanima za život ugodniju sredinu.

Takođe, istaknuti su strateški fokusi koji su bitno drukčiji od prethodno izrađene Strategije 2017. – 2020: digitalizacija; privredni razvoj poticanjem MSP, izvoz, razvoj poljoprivrede i turizma; razvoj savremene, odgovorne i prosperitetne društvene zajednice; te očuvan okoliš, razvijena kružna privreda, mobilnost.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here