Njemačka berza širi DAX indeks na 40 kompanija

Proširenje DAX korpe očekuje se tokom trećeg kvartala 2021. godine

25

Njemački berzanski indeks najlikvidnijih akcija – DAX, bit će proširen sa sadašnjih 30 na 40 kompanija, uz strožije kriterije članstva, saopćeno ja danas iz berzanskog operatera Deutsche Börse, koji upravlja većinom berzi u Njemačkoj.

Proširenjem DAX korpe, koje se očekuje tokom trećeg kvartala 2021. godine, glavni njemački berzanski indeks bit će diverzificiran. Inicijativu za reorganizaciju indeksa pokrenuo je Theodor Veimer, izvršni direktor Deutsche Börse, čiji je prijedlog naišao na protivljenje nekih investitora, dodaje britanska agencija.

Otkako je uspostavljen 1988. godine, kao njemački pandan industrijskom indeksu Dow Jones Njujorške berze i indeksu FTSE Londonske berze, DAX je imao 30 članova koji su predstavljali korporativnu elitu jedne od vodećih svjetskih ekonomija. Od tada je većina osnivača tog indeksa ispala iz DAX korpe. Posljednja koja je isključena iz ovog indeksa je kompanija Wirecard, čiji je skandal izazvao potres na njemačkom tržištu kapitala, nakon čega je podnijela zahtjev za likvidaciju zbog nesolventnosti, samo dvije godine poslije uvrštavanja u DAX korpu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here