EU bi mogla platiti gotovo 10 milijardi eura za cjepivo protiv koronavirusa

Dogovorenu cijenu od 15,50 eura po dozi platit će one evropske vlade koje su voljne kupiti cjepivo, i to samo ako ga regulator EU odobri kao sigurno i djelotvorno.

19

Evropska unija mogla bi platiti gotovo 10 milijardi eura kako bi osigurala stotine miliona doza cjepiva koje razvijaju Pfizer-BioNTech i CureVac, rekao je agenciji Reuters dužnosnik EU-a uključen u pregovore.

Blok je pristao platiti 15,50 eura po dozi za cjepivo protiv covida-19 koje su razvili Pfizer i BioNTech, prema službenom dužnosniku. To bi značilo ukupnu cijenu do 3,1 milijarde eura za 200 miliona doza, te 4,65 milijardi eura ako se u okviru ugovora nabavi još dodatnih 100 miliona doza, rekao je dužnosnik.

Podaci o cijenama, koji prije nisu objavljeni, potvrđuju da za početnu opskrbu tim cjepivom EU po dozi plaća manje od Sjedinjenih Država, kao što je Reuters izvijestio prošle sedmice.

Dogovor uključuje osiguranje za zemlje EU-a da dobiju naknadu ako kompanije preusmjere doze u Sjedinjene Države, prema izvoru koji je želio ostati anoniman zbog osjetljivosti pitanja.

EU se odvojeno složila platiti 10 eura po dozi za početnu opskrbu od 225 miliona doza cjepiva iz CureVaca, što je popust u odnosu na 12 eura koje je firma postavila kao cijenu za injekciju, rekao je dužnosnik.

Blok je ove sedmice postigao dogovor s CureVacom kako bi osigurao opskrbu do 405 miliona doza, od čega 180 miliona nije obavezno. Moderna i Pfizer/BioNTech objavili su  da su njihova cjepiva djelotvorna u 95 posto slučajeva i da će idućih dana zatražiti izvanredno odobrenje.

Uspjeh dva cjepiva potaknuo je nade u završetak pandemije covida-19 koja je u svijetu odnijela 1,3 miliona života i zadala težak udarac privrednicima i svakodnevnom životu.U julu se američka vlada složila s Pfizerom da plati 19,5 dolara po dozi za 100 miliona, uz mogućnost kupnje dodatnih 500 miliona pod uvjetima o kojima će se posebno pregovarati.

Niža cijena djelomično odražava finansijsku potporu koju je Evropska unija dala BioNTech-u za razvoj lijeka, rekao je prošle sedmice drugi dužnosnik EU-a za Reuters. Kako bi osigurao opskrbu cjepivom Pfizer-BioNTech, EU je dao nepovratni polog. Svota nije objavljena, ali dužnosnik je rekao da je blok kompanijama platio 700 miliona eura.

Dogovorenu cijenu od 15,50 eura po dozi platit će one evropske vlade koje su voljne kupiti cjepivo, i to samo ako ga regulator EU odobri kao sigurno i djelotvorno. U globalnoj utrci za osiguranjem cjepiva EU je zahtijevao od Pfizera i BioNTecha da prihvate “kršenje ugovorne klauzule” ako preusmjere doze u Sjedinjene Države, rekao je izvor.

U tom bi slučaju državama EU-a bilo nadoknađeno 50 posto novca koji su uplatili, rekao je dužnosnik. Tu je klauzulu zatražila EU, dodao je dužnosnik, unatoč tome što kompanije planiraju proizvoditi cjepivo za Evropu u Belgiji i Njemačkoj.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here