Evropska sedmica robotike / Evropska noć istraživača

Evropska noć istraživača  je tradicionalna proslava naučnih dostignuća i istraživanja koja više od decenije okuplja sve ljubitelje nauke. Evropska noć istraživača priprema poseban sadržaj za ovu godinu

29

Organizatori Evropske noći istraživača u Bosni i Hercegovini, konzorcij Tidea Banja Luka, Udruženje BALKANFILM i Institut za hidrotehniku Sarajevo (HEIS) poziva istraživače, naučnike, učenike, studente, škole, fakultete i akademsko osoblje, udruženja i nevladine organizacije, kompanije, kao i sve ljubitelje nauke i robotike da se pridruže u obilježavanju Evropske sedmice robotike i Evropske noći istraživača 2020!  Evropska noć istraživača realizuje se pod pokroviteljstvom programa Evropske unije Horizont 2020.

Evropska sedmica robotike(23. – 29. novembar) se održava 10. godinu zaredom širom Evrope, a ovogodišnja proslava je posebna jer Bosna i Hercegovina prvi put organiira centralni događaj (23.-25. novembar) o temi “Robotika za čovječanstvo”.  Evropska sedmica robotike će se održati online te će omogućiti brojne sadržaje (sajmove, radionice, webinare, predavanja, eksperimente i takmičenja).

Vođeni temom “Robotika za čovječanstvo”, cilj događaja je predstaviti pozitivne učinke robotike i tehnologije na svakodnevni život, ekonomiju i zdravlje, a naročito potencijale tehnologije za uspješnije savladavanje trenutnih globalnih izazova.

Evropska sedmica robotike je započeta 2011. godine nastojanjem Evropske zajednice robotike za unapređenjem razvoja društva robotike širom Evrope. Centralni događaj 2020. godine u Bosni i Hercegovini organizuju Udruženje BALKANFILM i Info centar Evropske unije u Bosni i Hercegovini u saradnji sa partnerima širom Bosne i Hercegovine. Iako u nešto drugačijem obliku i prilagođenog sadržaja, Evropska sedmica robotike se po prvi put obilježava zajedno sa najvećom proslavom nauke u Bosni i Hercegovini i Evropi – Evropskom noći istraživača!

Evropska noć istraživača  je tradicionalna proslava naučnih dostignuća i istraživanja koja više od decenije okuplja sve ljubitelje nauke. Evropska noć istraživača priprema poseban sadržaj za ovu godinu, u trajanju od novembra do kraja 2020. godine s centralnim događajem 27. novembra kako bi kroz online platforme, radionice, predavanja, takmičenja, eksperimente i brojne zanimljivosti mogli zajedno proslaviti nauku i istražiti nepoznato.

Za više informacija i načine učešća kontaktirati za Evropsku sedmicu robotike:  evropskasedmicarobotikebih@gmail.com , a za Evropsku noć istraživača    www.nocistrazivaca.ba  / info@nocistrazivaca.ba

Poziv je otvoren do 20. novembra 2020. godine

 

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here