Kineske tehnološke kompanije odahnule nakon Bidenove pobjede

Privreda bi se tako trebala manje oslanjati na inozemna tržišta i tehnologiju, primjerice, ulaganjima milijardi dolara u domaću industriju čipova.

15
Kineska tehnološka industrija, jedna od glavnih meta američkog predsjednika Donalda Trumpa u sukobu s Pekingom, nada se da izabrani predsjednik Joe Biden može stvoriti konstruktivniji odnos, ali malo ko od analitičara smatra da će rivalstvo iščeznuti.
Trumpov četverogodišnji mandat već je naučio tu industriju da se mora osloniti na vlastite snage, a Kina neće odustati od namjere da poboljša svoje tehnološke mogućnosti.

„Kad Biden preuzme dužnost, tehnološke tvrtke u Kini možda će odahnuti“, istaknuo je direktor Konzorcija za internet i društvo Sveučilišta za komunikacije u Zhejiangu Fang Xingdon.

“Očekuje se da će SAD u najmanju ruku ponovo početi zagovarati otvorenost, da će ponovo poštivati ravnopravno tržišno natjecanje i zagovarati inovacije. Međutim, to neće značiti kraj natjecanja i teorije igara na području sofisticirane tehnologije. Kina i SAD natjecat će se u sljedećoj deceniji istinskim inovacijskim kapacitetima”, smatra.

Washington tvrdi da kineski tehnološki divovi, poput Huawei Technologiesa, vlasnika TikToka ByteDancea i Tencent Holdingsa, predstavljaju prijetnju za nacionalnu sigurnost i uveo im je sankcije, koje su im poremetile lance opskrbe i uskratile im mogućnost globalnog širenja.

Uvrštenjem na trgovinsku crnu listu, administracija Donalda Trumpa stjerala je Huawei i ByteDance u kut, a pristup američkim dobavljačima izgubile su i druge kineske tvrtke.

Trump je ByteDanceu naložio da proda američku podružnicu TikToka, zaprijetivši zabranom. Kineska kompanija sada pregovara s Walmartom i Oracleom o formiranju nove kompanije koja će nadgledati njezino poslovanje u SAD-u.

Huaweiju, najvećem svjetskom proizvođaču mobitela i opreme za mobilne mreže, američke trgovinske zabrane su blokirale pristup čipovima lišavajući ga ključnih dijelova.

Kina vjerovatno neće biti tako visoko na listi prioriteta novog stanara Bijele kuće Joea Bidena, koji će se u prvom redu fokusirati na domaća pitanja, nagađaju analitičari Jeffriesa. Pod Bidenom su manje šanse da Washington uvede zabranu svim kineskim tehnološkim kompanijama.

Mnogi poslovni čelnici upozoravaju ujedno da su Trumpove mjere razgolitile ranjivost kineskog tehnološkog sektora, pa su otklanjanje tog problema kineski čelnici u međuvremenu proglasili prioritetom.

Peking je posljednjih mjeseci u više navrata najavljivao novi model ekonomskog rasta s „dvostrukom cirkulacijom“. Privreda bi se tako trebala manje oslanjati na inozemna tržišta i tehnologiju, primjerice, ulaganjima milijardi dolara u domaću industriju čipova.

„Kina i SAD možda imaju priliku za pregovore kako bi ublažili neke od tehnoloških problema“, rekao je viši direktor jedne od kineskih kompanija s crne liste koji nije htio biti imenovan. „No, teško je promijeniti dugoročni trend. Trumpov kabinet probudio je kinesku industriju i razvoj domaćeg industrijskog lanca u predstojećem će razdoblju i dalje određivati određeni stepen neovisnosti, ocijenio je on.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here