Gotovinom plaća manje od trećine građana

Skoro 9 od 10 korisnika u BIH ima debitnu karticu, a preko 60% korisnika kreditnih kartica plaća na internetu

24

U skoro svakom novčaniku naših građana nalazi se po jedna debitna kartica, rezultati su najnovijeg MasterIndex Bosna i Hercegovina istraživanja koje je danas objavila kompanija Mastercard. Pored 87 posto ispitanika koji imaju debitnu karticu, 17 posto ispitanika posjeduje kreditnu karticu, dok osam posto njih ima obje vrste platnih kartica.

Da se kartice redovno i koriste govore podaci da je petina kartica u upotrebi svakog dana, a još 41 posto njih se koristi par puta sedmično. Debitne kartice kao jednostavna, brza i sigurnija alternativa gotovini najviše se koriste za kupovinu hrane i kućnih potrepština (66 posto), odjeće i obuće (47 posto) i goriva (37 posto), dok kreditne kartice kao praktičan način za pristup dodatnim sredstvima kada je korisniku to potrebno se najčešće koriste prilikom kupovine odjeće i obuće (57 posto), te namještaja i kućnih aparata (50 posto). Zanimljivo je i da su platne kartice sve češći izbor prilikom različitih kupovina, plaćanja i rezervacija na internetu, što je izjavilo 27 posto korisnika debitnih i čak 61 posto korisnika kreditnih kartica.

Rezultati MasterIndex istraživanja pokazali su da građani kao najveću prednost kartičnih plaćanja vide mogućnost da svojim sredstvima pristupe bilo kada i bilo gdj,  kao i jednostavnost plaćanja, dok se 15 posto korisnika odlučuje za konkretnu platnu karticu ukoliko im ona nudi i dodatne pogodnosti poput popusta ili putnog osiguranja. Imajući u vidu da se 73 posto ispitanika odlučuje za standardna i beskontaktna kartična plaćanja za iznose preko 60 BAM, nema sumnje da je razvoj bezgotovinskog društva u Bosni i Hercegovini na pravom putu i da ćemo se u narednom periodu još snažnije oslanjati na savremene platne tehnologije kao način da svim učesnicima u platnom procesu obezbijedimo sigurno i besprjekorno korisničko iskustvo, izjavila je Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.

MasterIndex BiH istraživanje pokazalo je i koje su to inicijative koje bi podstakle korisnike da češće koriste kartice i to su prije svega popusti kod trgovaca (56 posto), povrat novca (41 posto), kao i omogućavanje usluge podizanja gotovine prilikom plaćanja karticama (38 posto ). Kada je riječ o ovoj usluzi koja je regionalno predstavljena 2019. godine u Srbiji, 36 posto ispitanika bi željelo da je koristi i da prilikom plaćanja platnom karticom na POS terminalu, sa svog računa podigne i gotovinu u iznosu do 50 BAM, ukoliko im je to potrebno.

Na kraju, javne ustanove i komunalne kompanije su istaknute kao lokacije na kojima bi korisnici voljeli imati opciju za plaćanje karticama (29 posto), a među najčešćim odgovorima našle su se i male lokalne radnje (25 posto), tržnice (22 posto), javna parkirališta i garaže (21 posto), te kurirske službe (19 posto).

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here