Drugi lockdown u Francuskoj ubija ekonomiju, očekuje se pad od 12 posto

Aktivnosti u industriji trebale bi pak biti "samo" sedam posto ispod uobičajene razine, a sličan pad očekuje se i u građevinskom sektoru, saopćila je centralna banka.

50
Francuska ekonomska aktivnost bit će u novembru 12 posto ispod uobičajene razine zbog ponovnog zatvaranja koje bi trebalo suzbiti novi val zaraze koronavirusom, objavila je danas centralna banka.
Vlada je 30. oktobra ponovo uvela mjere zatvaranja, nešto blaže nego proljetos kako bi ograničila posljedice u drugoj ekonomiji eurozone.

Centralna francuska banka procjenjuje da će se privredna aktivnost smanjiti 12 posto u usporedbi s uobičajenim nivoom. U oktobru je bila niža četiri posto, a u aprilu, u vrijeme najstrožih ograničenja zbog prvog vala pandemije, čak 31 posto.

“Prije drugog vala mislili smo da će aktivnosti pasti nešto manje od devet posto. Sada očekujemo da će pasti između devet i deset posto“, rekao je guverner centralne banke Francois Villeroy de Galhau.

Ponovno zatvaranje najteže je pogodilo usluge koje zahtijevaju izravan kontakt s kupcima. Kako bi procijenila uticaj blokade na ekonomiju, centralna banka oslanja se na mjesečno istraživanje u kojem učestvuje 8.500 kompanija, a ovaj je puta provedeno između 28. oktobra i 4. novembra i 90 posto odgovora stiglo je nakon početka nove blokade.

Ponovno zatvaranje najteže je pogodilo usluge koje zahtijevaju izravan kontakt s kupcima, uz 40-postotni pad aktivnosti u veleprodaji, maloprodaji, prijevozu, hotelijerstvu i ugostiteljstvu.

Aktivnosti u industriji trebale bi pak biti “samo” sedam posto ispod uobičajene razine, a sličan pad očekuje se i u građevinskom sektoru, saopćila je centralna banka.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here