Za poljoprivredne podsticaje u BPK mogu aplicirati i fizička lica 

Za podsticajime u animalnoj i  biljnoj proizvodnji javni poziv  je završen,  dok za ostale djelatnosti ostaje otvoren do 25.12.2020. godine

63

U skladu sa Programom kantonalnih novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2020.godinu, Ministarstvo za privredu Bosanskopodrinjskog kantona Goražde objavilo  je javni poziv za podnošenje zahtjeva za korištenje sredstava u vidu novčanih podsticaja za animalnu, biljnu i gljivarsku proizvodnju, podsticaj zapošljavanju i edukaciji u sektoru poljoprivrede te unapređenje i razvoj poljoprivrednog sektora. Vrijednost Programa je 250.000 KM.

Prema riječima ministra Mensada Arnauta, cilj programa je pružanje podrške u stvaranju uslova za povećanje obima poljoprivredne proizvodnje, zapošljavanja, povećanje broja samoodrživih poljoprivrednih proizvođača i osiguranje stabilnijeg poljoprivrednog dohotka koji će omogućiti adekvatan životni standard poljoprivrednih proizvođača. Kada je riječ o podsticajima u animalnoj i  biljnoj proizvodnji gdje je obuhvaćeno i gljivarstvo javni poziv  je završen,  dok za ostale djelatnosti ostaje otvoren do 25.12.2020.godine.

“Jedna novina u odnosu na prethodni period jeste da na javni poziv mogu aplicirati osim registrovanih poljoprivrednih proizvođača i gazdinstava i fizička lica. Prateći iskustva zemalja iz regiona, cilj nam je da animiramo poljoprivredne proizvođače u ruralnom dijelu tako što ćemo izdvajati više sredstva za podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji. S obzirom da smo u prethodnom periodu imali određeni broj korisnika, zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača koji su željeli da u svom posjedu imaju plasteničku proizvodnju ili da prošire te kapacitete, programom su izdvojena sredstva za nabavku plastenika i u narednom periodu planiramo  raspisati  javni poziv u skladu sa Zakonom o Javnim nabavkama, a realizacija zahtjeva vršiće se na osnovu bodovanja aplikacionog zahtjeva od strane komisije Ministarstva za privredu“, na današnjoj press konferenciji kazao je  Arnaut.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here