EU pomaže jačanje sektora turizma u BiH

Uz to, četiri općine u sastavu gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo inicirale su izradu studije izvodljivosti izgradnje biciklističke staze Sarajevo-Pale, uz podršku projekta “EU4biznis”.

17

Evropska unija pomaže jačanje sektora turizma u BiH koji je pogođen epidemijom koronavirusa, budući da je ovaj sektor u prethodne dvije decenije, prije krize uzrokovane COVID-19, ostvarivao brzi rast i učestvovao sa oko 10 posto u ukupnom BDP-u i zapošljavanju, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

U saopćenju se navodi da ovaj sektor nije ostvario puni potencijal jer je potrošnja ostala na niskom nivou u odnosu na region zbog ograničene ponude i nepostojanja upravljanja destinacijama, nezadovoljavajuće transportne i turističke infrastrukture, lošeg poslovnog okruženja i neadekvatno iskorištenih prirodnih i kulturnih resursa za razvoj turističkih aktivnosti na otvorenom i kulturnog turizma.

“Nažalost, izolacija do koje je dovela pandemija COVID-19 ostavila je snažne posljedice na sektor turizma, ne samo u BiH, nego i u cijeloj EU”, navodi se u saopćenju.

U ovom sektoru zabilježen je nagli pad od oko 80 posto i povratak na nivo prije krize još nije postignut.

“Kako se puni oporavak sektora ne očekuje prije 2022. godine, ova kriza može predstavljati i priliku za BiH da riješi neka dugo prisutna strukturalna pitanja i otvori veće i rastuće mogućnosti za promociju zemlje u njenom punom potencijalu, što će doprinijeti njenom boljem pozicioniranju na međunarodnom tržištu i porastu prihoda, zaposlenosti i ulaganja”, navedeno je u saopćenju.

Iz EU ističu da BiH treba jedan više holistički i strateški pristup razvoju i promociji turizma kao jedinstvena turistička destinacija, korištenjem modernih marketinških praksi, poboljšanog upravljanja destinacijama i kvalificiranih ljudskih resursa.

“BiH treba raditi na strukturalnim reformama radi uspostavljanja okruženja koje omogućava održivi razvoj turizma i da promoviše ulaganja u turističku infrastrukturu”, dodaje se u saopštenju.

Podrškom novim inicijativama i projektima, EU je dosta učinila na ublažavanju negativnog uticaja na turizam, jačanju i pravilnom strateškom usmjeravanju sektora turizma.

“Najbolji primjer je jedan od prominentnih programa EU, `EU4biznis`. Ovaj program podržava partnerstva u turizmu kroz grant komponentu vrijednu više od 1,5 miliona eura”, navedeno je u saopćenju.

Program se fokusira na razvoj turističkih proizvoda, pristup međunarodnim tržištima i primjenu najnovijih IKT u turizmu. Zahvaljujući novim mogućnostima koje turizam nudi na lokalnom nivou, napominje se u saopštenju, doći će do otvaranja novih radnih mjesta.

“Prioriteti `EU4biznis` programa su kulturni turizam /UNESCO naslijeđe/ i turizam na otvorenom /Zelena staza `Via Dinarika`/. Osim toga, podrška specijalne mjere za društveno-ekonomski oporavak BiH od posljedica COVID- 19 na mala i srednja preduzeća 2020, koja je trenutno u fazi izrade, uključit će veću podršku sektoru turizma u vidu bespovratnih sredstava”, navode iz Delegacije EU u BiH.

Uz to, četiri općine u sastavu gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo inicirale su izradu studije izvodljivosti izgradnje biciklističke staze Sarajevo-Pale, uz podršku projekta “EU4biznis”.

“Očekivane manje investicije u turističku infrastrukturu trebale bi obogatiti ponudu turističkih aktivnosti na otvorenom u ova dva grada i u lokalnim zajednicama”, navodi se u saopćenju.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here