U Foči (FBIH) otvoren Sajam zdrave hrane 

U Ustikolini je poljoprivreda osnovna grana privređivanja pa proizvođači ovakve prilike rado koriste, kako za promociju, tako i prodaju onog što proizvedu na svojim imanjima

75

U općini Foča u FBiH otvoren je “Sajam zdrave hrane”, 16. po redu tradicionalna manifestacija na kojoj brojni poljoprivredni proizvođači izlažu svoje proizvode po kojima je ovaj kraj poznat u cijeloj zemlji. Tako je i ovaj put sajam okupio brojne izlagače s područja BPK Goražde, ali i cijele regije.

Organizator ove značajne manifestacije je Udruženje poljoprivrednih proizvođača općine Foča u FBiH , a finansijsku podršku za njeno održavanje obezbijedili  su Vlada BPK Goražde i Grad Goražde.

Manifestaciji je prisustvovao veliki broj građana, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti BPK-a Goražde, a o značaju njenog održavanja govorili su načelnik općine Foča u FBiH Zijad Kunovac i premijerka BPK Goražde Aida Obuća , koja  je ovogodišnju manifestaciju proglasila  otvorenom.

U svom obraćanju ukazala je na značaj održavanja ovakvih manifestacija, posebno u periodu borbe protiv  pandemije COVID-19, te obećala podršku od strane Vlade BPK Goražde u cilju podsticanja poljoprivredne proizvodnje u još većem kapacitetu, u nadi da će i u finansijskom smislu naredna godina biti puno bolja od ove koja je u mnogo čemu bila uvjetovana pandemijom koronavirusa.

„Pandemija virusa COVID-19 je  usporila sve naše aktivnosti,  ali s druge strane okrenula drugim stvarima,  a to je tradicionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji te naučila da budemo još bolji u svemu onom što radimo. Drago mi je da vidim da imamo dosta izloženih poljoprivrednih proizvoda i sa ove pozicije pozivam sve da kupovinom proizvoda pomognemo direktno svim poljoprivrednim proizvođačima“-u svom obraćanju kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

U Ustikolini je poljoprivreda osnovna grana privređivanja pa proizvođači ovakve prilike rado koriste, kako za promociju, tako i prodaju onog što proizvedu na svojim imanjima. Uprkos pandemiji korona virusa koja vlada širom svijeta, poljoprivredni proizvođači su bili još aktivniji i vrijedniji, kako bi obezbijedili zalihe za svoje porodice ali i za tržište, koje je uvijek zainteresovano za kupovinu domaćih proizvoda.

I ovaj period je pokazao šta znači poljoprivreda i zdrava hrana. Bez obzira na pandemiju koronavirusa,poljoprivredni proizvođači su smogli snage i hrabrosti da svoje proizvode pripreme za sve  posjetioce. Ovom prilikom želim da im se zahvalim što su uložili maksimum truda i napora, što su svoje poljoprivredne proizvode u tako teškim uslovima pripremali kako bi ih ponudili. Nadam se da će se naći način da se oda priznanje tim ljudima koji su uložili napor, a lokalna zajednica treba i mora podržavati poljoprivredna udruženja kako bi se održavali ovi sajmovi“, kazao je načelnik općine Foča u FBiH Zijad Kunovac.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here