Goldman Sachs: Ovo je investicijska prilika decenije

To je vrlo dugoročno ulaganje koje bi u konačnici moglo dati značajan doprinos društvu bez ugljika. Naravno, mnogo toga ovisi o padu troškova takvih tehnologija, ali ulagači će sigurno pozorno pratiti ovo područje zbog velikog potencijala za rast

50
Investitori uvijek sanjaju o jedinstvenim mogućnostima koje bi njihova mala ulaganja pretvorile u veliku sreću.
Istovremeno, svi smo čuli priče o pojedincima koji kupuju jeftine dionice nepoznate tehnološke kompanije, koja potom izrasta u diva. Primarni ulagači tako su postali milioneri, a protiv tako pozitivne priče niko ne bi imao ništa protiv.

No, možda se takva prilika tek pojavljuje, pišu internetski portal Motley Fool. Izvještaj investicijske banke Goldman Sachs kaže da veliki potencijal rasta vide u ekološki prihvatljivim tehnologijama ili u tzv. zelenom vodiku. To bi moglo postati tržište vrijedno oko dvanaest biliona dolara do 2050. godine. S obzirom na velike izglede za rast, ulagači bi trebali pomno pratiti razvoj događaja, jer takvu priliku ne bi bilo pametno propustiti, upozorava Goldman Sachs.

U Goldman Sachsu stavljaju velik naglasak na tehnologiju koja se naziva zeleni vodik. Spomenuta tehnologija vodi dodaje elektrolite u ovaj postupak i koristi energiju koja se dobiva isključivo na okolišu prihvatljiv način. Također ističu da postupak razdvaja atom vodika od dva atoma kisika te da je vodik idealna zamjena za goriva bez emisija.

Za sada su troškovi postupka još uvijek vrlo visoki jer troše puno energije. U svakom slučaju, troškovi obnovljivih izvora već se brzo kopiraju, čineći zeleni vodik sve pristupačnijim i zanimljivijim rješenjem.

Zbog svestranosti vodika i pada troškova, Goldman Sachs vjeruje da tehnologija koja se temelji na tome ima ogroman potencijal. Stoga očekuju da će zeleni vodik postati najveći potrošač energije u Evropi, što je trenutno u prvom planu njegovog razvoja. To bi istovremeno udvostručilo potrebu za energijom na Starom kontinentu, što je dobra vijest za programere i dobavljače energije iz obnovljivih izvora. To pokazuje i mogućnost obnove postojeće energetske infrastrukture koja uključuje cijevi za plin i toplinsku energiju.

Kada se planovi i razvojni potencijal u SAD-u i Aziji pridruže evropskoj inicijativi, tržište zelenog vodika dobiva na vrijednosti; konačna vrijednost cijelog tržišta procjenjuje se na čak 12 biliona dolara do 2050. godine, kaže se u izvještaju. Zbog toga analitičari iz Goldman Sachsa zeleni vodik opisuju kao jedinstvenu priliku za ulaganje.

Među vodećim kompanijama u razvoju je i američka firmaNextEra. Rebecca Kujawa, glavna finansijska direktorica, ističe: “Uvjereni smo da će naša tehnologija biti ključna za budućnost bez emisija, a posebno smo oduševljeni dugoročnim potencijalom zelenog vodika.” provode se samo pilot projekti, od kojih će neki biti pokrenuti tek za tri godine.

To je vrlo dugoročno ulaganje koje bi u konačnici moglo dati značajan doprinos društvu bez ugljika. Naravno, mnogo toga ovisi o padu troškova takvih tehnologija, ali ulagači će sigurno pozorno pratiti ovo područje zbog velikog potencijala za rast.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here